Η καταγραφή της πρώτης φωτογραφίας μαύρης τρύπας ολοκληρώθηκε

Αναμονή για τη σύνθεσή της
14 Απριλίου 2017 09:15
Η καταγραφή της πρώτης φωτογραφίας μαύρης τρύπας ολοκληρώθηκε

Μετά από πέντε άγρυπνες νύχτες οι αστρονόμοι του Event Horizon Telescope ολοκλήρωσαν τη διαδικασία καταγραφής της πρώτης φωτογραφίας μιας μαύρης τρύπας και συγκεκριμένα της Sagittarius A*.

Το Event Horizon Telescope είναι ένα δίκτυο τηλεσκοπίων σε όλο τον κόσμο, τα οποία όταν συνδέθηκαν δημιούργησαν ένα εικονικό τηλεσκόπιο σχεδόν τόσο μεγάλο όσο ο πλανήτης μας, με διάμετρο 10.000 χιλιομέτρων.

Τα δεδομένα των τηλεσκοπίων συγκεντρώθηκαν επιτυχώς, με κάθε ένα από τα οχτώ παρατηρητήρια να συγκεντρώνουν 500TB δεδομένων χωρισμένα σε 1024 σκληρούς δίσκους. Τα παρατηρητήρια δεν έχουν την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ για να επεξεργαστούν τα δεδομένα και έτσι οι δίσκοι έφτασαν αεροπορικώς στο MIT Haystack Observatory στη Μασαχουσέτη και στο Max Planck Institute for Radio Astronomy στη Βόννη, καθώς αυτά τα δύο εργαστήρια διαθέτουν υπερυπολογιστές. Παρόλα αυτά όμως, μπορεί να μη δούμε τα πρώτα αποτελέσματα πριν το 2018, αφού οι σκληροί δίσκοι από το Νότιο Πόλο δεν μπορούν να σταλούν αεροπορικώς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Ακόμα κι αν οι πρώτες εικόνες είναι κακές και όχι καθαρές, μπορούμε και πάλι να ελέγξουμε για πρώτη φορά τις βασικές προβλέψεις του Αϊνστάιν για τη θεωρία της βαρύτητας στις ακραίες συνθήκες μιας μαύρης τρύπας. Οι φωτογραφίες θα μετατρέψουν τις μαύρες τρύπες από ένα μυθικό αντικείμενο σε κάτι συμπαγές που μπορούμε να μελετήσουμε.

Τι περιμένουμε να δούμε λοιπόν; Σίγουρα όχι τη φωτογραφία του άρθρου. Μάλλον κάτι πιο κοντά σε ένα στεφάνι φωτός γύρω από ένα μαύρο κύκλο. Αν φανεί οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό, οι επιστήμονες στη Γη θα έχουν πολύ δουλειά τα επόμενα χρόνια.