Σουηδική εταιρία εμφυτεύει microchips στους εργαζομένους της

“Είναι μεγάλη ευκολία”
06 Απριλίου 2017 07:36
Σουηδική εταιρία εμφυτεύει microchips στους εργαζομένους της

Η εμφύτευση chips κάτω από το δέρμα δεν είναι νέα τεχνολογία. Χρησιμοποιείται χρόνια για ιατρικούς σκοπούς, για επιστημονικές μελέτες, ακόμα και για την εύρεση των κατοικιδίων. Στα πιο πρόσφατα χρόνια μάλιστα χρησιμοποιείται και από επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους τους. Όπως η σουηδική Epicenter η οποία ξεκίνησε να εμφυτεύει microchips στους εργαζομένους της από το 2015. Τώρα, ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τους 150 εργαζόμενους και δε γίνεται για κανένα άλλο λόγο από την…ευκολία, όπως ισχυρίζεται ο ιδρυτής της, Patrick Mesterton.

Το μεγαλύτερο κέρδος πιστεύω είναι η ευκολία. Ουσιαστικά αντικαθιστά πολλά πράγματα που έχεις, άλλες συσκευές επικοινωνίας είτε είναι πιστωτικές κάρτες ή κλειδιά.

Το microchip ουσιαστικά εκτελεί το ρόλο μιας κάρτας πρόσβασης για τους υπαλλήλους, με το οποίο μπορούν να εισέρχονται και να φεύγουν από το γραφείο, να χειρίζονται εκτυπωτές, να αγοράζουν καφέδες και πολλά ακόμα, απλά περνώντας το χέρι τους μπροστά από το τερματικό.

Οι ανησυχίες που υπάρχουν είναι μόνο γύρω από την ιδιωτικότητα, αφού τα εμφυτεύματα είναι βιολογικά ασφαλή. Τα δεδομένα που παράγουν όμως δείχνουν κάθε πότε έρχεται στη δουλειά ο υπάλληλος και τι αγοράζει και επίδοξοι hackers θα μπορούσαν να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες για το στόχο τους, όπως φοβάται η μικροβιολόγος ben Libberton.

Τα δεδομένα που μπορείς να πάρεις από ένα chip που βρίσκεται μέσα στο σώμα σου είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που θα πάρεις από ένα smartphone. Θεωρητικά θα μπορούσες να πάρεις στοιχεία για την υγεία, την τοποθεσία, τη συχνότητα της εργασίας, τη διάρκεια της εργασίας, κάθε πότε πας τουαλέτα και πολλά ακόμα.

Η Epicenter παραθέτει μηνιαία events στα οποία οι εργαζόμενοί της μπορούν εθελοντικά να λάβουν το εμφύτευμα. Η διαδικασία διαρκεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα και γίνεται με σύριγγα, όπως ένα εμβόλιο.