Τετραπληγικός κινεί το χέρι του με τη δύναμη της σκέψης

Ένα τεχνολογικό θαύμα
02 Απριλίου 2017 06:58
Τετραπληγικός κινεί το χέρι του με τη δύναμη της σκέψης

Μια νέα γενιά νευροτεχνολογιών η οποία ελπίζουμε πως θα αντικαταστήσει μια μέρα την κινητικότητα και την ανεξαρτησία ανθρώπων με παράλυση.

Αυτή ήταν η περιγραφή και ευχή του επικεφαλής ερευνητή Leigh Hocherg για το νέο τεχνολογικό-ιατρικό επίτευγμα που αγγίζει τα όρια του θαύματος και κατέστησε ικανό έναν τετραπληγικό άνθρωπο να φάει χρησιμοποιώντας το ίδιο του το χέρι.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από το Case Western Reserve University σε συνεργασία με το Cleveland Functional Electrical Stimulation Center. Ο 56χρονος ασθενής Bill Kochevar έμεινε παράλυτος από τους ώμους και κάτω, μετά από ένα ποδηλατικό ατύχημα. Οι επιστήμονες κατάφεραν να συνδυάσουν δυο διαφορετικές τεχνολογίες, ένα interface μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή το οποίο συνδέεται με ηλεκτρόδια στο εσωτερικό του κρανίου (iBCI) και ένα σύστημα ηλεκτρικής διέγερσης (FES), ενεργοποιώντας έτσι το χέρι του και επανασυνδέοντας ουσιαστικά τον εγκέφαλο με τους παράλυτους μύες.

Οι ερευνητές έβαλαν τον Kochevar σε ένα ειδικό μαγνητικό τομογράφο και του ζήτησαν να φανταστεί πως κουνάει διαφορετικά μέλη του για να καταγράψουν ποια σημεία του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν. Έπειτα τα ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν σε αυτά τα μέρη και ένα εξειδικευμένο interface υπολογιστή “μετέφραζε” τις εντολές. Έπειτα συνδέθηκαν 36 ηλεκτρόδια στο χέρι του Kochevar το οποίο είχε πλέον ατροφήσει. Μόλις τα δυο συστήματα ενώθηκαν, ο ασθενής μπόρεσε να φάει, να πιει, να ξύσει τη μύτη του ακόμα, μόνος του, χωρίς καμία βοήθεια.

Για κάποιον που είναι κατάκοιτος 8 χρόνια και δεν μπορεί να κουνηθεί, ακόμα και η παραμικρή κίνηση ήταν σπουδαία για μένα. Είναι καλύτερο από ότι περίμενα. Έμαθα να το κάνω πολύ γρήγορα, καλύτερα κάθε φορά. Το αισθάνομαι ακριβώς όπως και πριν εκτός από μια μικρή καθυστέρηση.

Το σύστημα είναι ακόμα πολύ περίπλοκο και ογκώδες για καθημερινή χρήση, οπότε το επόμενο βήμα είναι να σμικρυνθεί αυτή η τεχνολογία για να μπορεί να ενσωματωθεί μέσα στο σώμα, ακόμα και στα πόδια του ασθενούς.

Tags: