Γερμανία: Οι γονείς αναγκάζονται να "καρφώνουν" τα παιδιά τους

Για τα παράνομα downloads
01 Απριλίου 2017 06:46
Γερμανία: Οι γονείς αναγκάζονται να

Σε μία άνευ προηγουμένου “καρφώστε ή πληρώστε” απόφαση κατέληξαν τα γερμανικά δικαστήρια, τα οποία υποχρεώνουν πλέον τους γονείς να “καρφώνουν” τα παιδιά τους όταν αυτά κατεβάζουν παράνομα περιεχόμενο από το internet, αλλιώς θα καταλήξουν με πρόστιμα οι ίδιοι τους.

Η απόφαση, η οποία αποτελεί πλέον και δεδικασμένο και θέτει τις βάσεις για περισσότερες αποφάσεις αυτού του είδους, προέκυψε όταν το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (BGH) επέβαλε ποινή €3.500 στους γονείς τριών παιδιών, όταν κάποιος στο σπίτι κατέβασε πειρατικά το άλμπουμ της Rihanna “Loud” του 2010. Ο πατέρας αρνήθηκε να κατονομάσει ποιο μέλος της οικογένειας προέβη σε αυτή την ενέργεια, επικαλούμενος τους γερμανικούς νόμους που προστατεύουν τα μέλη της οικογένειας από το να καταθέτουν το ένα εναντίον του άλλου. Έτσι το δικαστήριο δεν τον ανάγκασε να αποκαλύψει τον παραβάτη, αλλά θεώρησε τον ίδιο υπεύθυνο.

Η απόφαση καταλήγει στο ότι αν οι γονείς αρνούνται να κατονομάσουν τον ένοχο (ακόμα και αν αυτός είναι άνω των 18), υπεύθυνος θα θεωρείται αυτός που πληρώνει το λογαριασμό του internet. Ουσιαστικά η απόφαση δίνει μεγαλύτερη ισχύ στους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων από τους νόμους περί προστασίας της οικογένειας.

Ο εισαγγελέας Christian Rohnke σημείωσε πάντως πως κανείς δε θα εξαναγκαστεί “με το μαχαίρι στο λαιμό να παραδώσει τα παιδιά του”.