Δέκα μικροδορυφόροι για την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος

Με τη χρηματοδότηση της NASA
27 Μαρτίου 2017 07:11
Δέκα μικροδορυφόροι για την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος

Δέκα νέα projects σκοπεύει να χρηματοδοτήσει η NASA για την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος με τη χρήση μικροδορυφόρων. Το Planetary Science Deep Space SmallSat Studies (PSDS3) πρόγραμμα εξασφάλισε χρηματοδότηση $3.6 εκατομμυρίων και θα περιλαμβάνει δορυφόρους που το μέγεθός τους ξεκινά από τα 10 εκατοστά και φτάνει το μέγεθος ενός ψυγείου.

Δύο από τα projects αφορούν την Αφροδίτη. Ένας δορυφόρος θα μετρήσει τα ευγενή αέρια και τα ισότοπά της, ενώ ο άλλος, CubeSat κατηγορίας, θα μετρήσει την απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας από την ατμόσφαιρά της. Ένας CubeSat θα σταλεί και στη Σελήνη για ανάλυση των χημικών στοιχείων της, ενώ ένας ακόμα θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το υδρογόνο σε αυτήν.

Δορυφόροι θα σταλούν και σε αστεροειδείς με σκοπό τη μελέτη των φυσικών τους χαρακτηριστικών, της επιφάνειάς τους, αλλά και της εσωτερικής τους δομής. Θα μελετηθούν επίσης οι δορυφόροι του Άρη, Φόβος και Δείμος, ενώ CubeSat θα αναλύσει και τις κλιματικές παραλλαγές του Κόκκινου Πλανήτη. Τέλος, μια ακόμα αποστολή θα μελετήσει τη μαγνητόσφαιρα του Δία.