Περιπλανώμενη γαλαξιακή μαύρη τρύπα εντοπίστηκε από το Hubble

Εκτοξεύθηκε εκτός γαλαξία
24 Μαρτίου 2017 07:42
Περιπλανώμενη γαλαξιακή μαύρη τρύπα εντοπίστηκε από το Hubble

Μια σημαντική ανακάλυψη πραγματοποίησαν επιστήμονες χάρη στο τηλεσκόπιο Hubble. Έχουν επιτέλους απόδειξη για αυτό που υποπτευόντουσαν εδώ και καιρό, την ύπαρξη περιπλανώμενων γαλαξιακών μαύρων τρυπών. Σε αντίθεση με τις αστρικές μαύρες τρύπες, οι γαλαξιακές συναντώνται πάντα στο κέντρο των γαλαξιών. Η τεράστια μαύρη τρύπα που εντοπίστηκε να περιπλανάται μακριά από το γαλαξιακό της κέντρο έχει ένα εκατομμύριο φορές τη μάζα του Ήλιου μας. Για να εκτοξευθεί μια μαύρη τρύπα από αυτή τη θέση θα χρειαζόντουσαν ασύλληπτα ποσά ενέργειας.

Υπολογίζουμε πως χρειάστηκε το ισοδύναμο ενέργειας έκρηξης 100 εκατομμυρίων σούπερ νόβα ταυτόχρονα, για να εκτοξεύσουν τη μαύρη τρύπα.

Σύμφωνα με το θεωρητικό μοντέλο, βαρυτικά κύματα που προκλήθηκαν από 2 άλλες μαύρες τρύπες οι οποίες ενώνονταν 1 με 2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, μπορεί να έστειλαν εκτός γαλαξία την εν λόγω μαύρη τρύπα.

Η μαύρη τρύπα έχει μετακινηθεί 35.000 έτη φωτός από τον πυρήνα του γαλαξία 3C186, μια απόσταση μεγαλύτερη από αυτή μεταξύ του Ήλιου και του κέντρου του Milky Way. Μάλιστα συνεχίζει να ταξιδεύει με ταχύτητα 7.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτητα με την οποία μπορείτε να φτάσετε από τη Γη στη Σελήνη σε 3 λεπτά.