Τέσσερις ερευνητικές ομάδες για το Ηλιακό μας σύστημα

Νέο πενταετές πρόγραμμα της NASA
21 Μαρτίου 2017 08:56
Τέσσερις ερευνητικές ομάδες για το Ηλιακό μας σύστημα

Η NASA έχει δημιουργήσει το Solar System Exploration Research Virtual Institute (SSERVI) το οποίο φέρνει κοντά επιστήμονες και πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο για συνεργασία σε διάφορα projects. Προς το παρόν τα projects είναι 9 και τώρα προσθέτει 4 ακόμα ομάδες στο SSERVI για τη μελέτη της Σελήνης, των αστεροειδών που βρίσκονται κοντά στη Γη και των δορυφόρων του Άρη, Φόβο και Δείμο.

Η πρώτη ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Colorado θα διεξάγει μελέτες σε ρομποτική, αστροφυσική, κοσμολογία και ηλιοφυσική με σκοπό την ανάπτυξη των επανδρωμένων αποστολών στο διάστημα μέσα από το project Network for Exploration and Space Science (NESS).

Η δεύτερη ομάδα από το Planetary Science Institute θα εργαστεί στο project Toolbox for Research and Exploration (TREX) για την ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων οι οποίες θα χρησιμεύσουν στις επανδρωμένες αποστολές σε σώματα όπως αστεροειδείς και Σελήνη.

Η τρίτη ομάδα από το Institute of Technology στην Georgia των ΗΠΑ, μέσα από το Radiation Effects on Volatiles and Exploration of Asteroids and Lunar Surfaces (REVEALS), θα ερευνήσει τις επιπτώσεις της κοσμικής ακτινοβολίας σε σύνθετα υλικά κατασκευασμένα από τον άνθρωπο, ενώ θα αναπτύξει και ανιχνευτές ακτινοβολίας με μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για να ελαχιστοποιήσει την έκθεση των αστροναυτών σε αυτήν.

Η τέταρτη ομάδα θα αναλάβει το project Exploration Science Pathfinder Research for Enhancing Solar System Observations (ESPRESSO), στο οποίο θα μελετηθούν πιθανοί κίνδυνοι για τους εξερευνητές του διαστήματος, ανθρώπους και ρομπότ. Με την κατανόηση των κινδύνων, θα μπορέσουμε να προβλέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να τις αποφύγουμε.

Οι νέες ομάδες επιλέχθηκαν μεταξύ 22 προτάσεων και θα χρηματοδοτηθούν από τη NASA, η κάθε μία με $3-5 εκατομμύρια το χρόνο.