Γερμανία: Αναγνώριση φωνής για την προέλευση των προσφύγων

Οι μηχανές ή οι άνθρωποι θα είναι πιο αποτελεσματικοί;
17 Μαρτίου 2017 16:54
Γερμανία: Αναγνώριση φωνής για την προέλευση των προσφύγων

Πολύ σύντομα η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα εκμεταλλευτεί την τεχνολογία για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Die Welt, θα χρησιμοποιηθεί λογισμικό φωνητικής αναγνώρισης για να καθοριστεί η προέλευση των προσφύγων που από τις αρχές του 2017 έχουν καταθέσει 430.000 αιτήσεις ασύλου. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε λογισμικό φωνητικής αναγνώρισης που ήδη χρησιμοποιείται σε τράπεζες και ασφαλιστικές και είναι σχεδιασμένο να αναλύει τις διαλέκτους των προσφύγων βάσει των δειγμάτων τους. Επομένως, οι αρχές θα μπορούν να καταλάβουν εάν το εκάστοτε άτομο προέρχεται πραγματικά από μια εμπόλεμη χώρα και ότι όντως δικαιούται άσυλο. 

Οι ειδικοί ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα του software αφού πιστεύουν πως οι μετανάστες θα μπορούν να το ξεγελάσουν μιμούμενοι προφορές, όπως αναφέρει στη Deutsch Welle η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Essex, Monika Schmid, καθώς θα είναι δύσκολο να αναγνωρίσει με ακρίβεια το πώς ο καθένας προφέρει κάποιες λέξεις. Αντιθέτως, πιστεύει πως τη δουλειά πρέπει να τη συνεχίσουν οι 45 ειδικοί γλωσσολόγοι που ασχολούνται με το προσφυγικό από το 1998.

Το αντίστοιχο γερμανικό Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ελπίζει πως η τεχνολογία θα βοηθήσει στο να ξεχωρίσουν οι διάλεκτοι. Σε περίπου δύο εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και αν αποδειχθούν επιτυχημένες, τότε θα διατεθεί ευρέως το 2018.