Η NASA εντοπίζει χαμένο δορυφόρο σε τροχιά στη Σελήνη

Είχε εξαφανιστεί από το 2009
13 Μαρτίου 2017 07:14
Η NASA εντοπίζει χαμένο δορυφόρο σε τροχιά στη Σελήνη

Η NASA εντόπισε επιτυχώς το πρώτο δορυφόρο που είχε στείλει η Ινδία στη Σελήνη και είχε χάσει τα ίχνη του το 2009. Το Chandrayaan-1 εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2016 χάρη σε μια νέα μέθοδο, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον για ανίχνευση αντικειμένων στο διάστημα. Οι επιστήμονες του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA χρησιμοποίησαν το Goldstone Deep Space Commynications Complex στην Καλιφόρνια, για να στείλουν μικροκύματα στη Σελήνη. Καταγράφοντας τα μικροκύματα τα οποία αντανακλάστηκαν πίσω, κατάφεραν να εντοπίσουν δύο δορυφόρους, έναν ενεργό και έναν ανενεργό, σε σεληνιακή τροχιά και σε απόσταση 380.000 χιλιομέτρων.

Ο ενεργός δορυφόρος ήταν το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 2009. Τα τροχιακά χαρακτηριστικά ήταν ήδη γνωστά και έτσι οι επιστήμονες δεν άργησαν να το διασταυρώσουν, αφού συνεργάζονταν και με την ομάδα του LRO που τους πρόσφερε στοιχεία. Με τον ίδιο τρόπο εντόπισαν και το Chandarayaan-1 της Ινδίας, ένα δορυφόρο μόλις 1.5 μέτρου, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2008 και έχασε επαφή με τη Γη τον Αύγουστο του 2009.

Έχοντας διαθέσιμες τις προηγούμενες τροχιακές περιόδους του, διαπίστωσαν πως η τροχιά του έχει αλλάξει κατά 180 μοίρες, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σε ύψος περίπου 160 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της. Και αφού ήξεραν πλέον που βρίσκεται, διασταύρωσαν τα στοιχεία εντοπίζοντάς το με το τηλεσκόπιο του Arecibo Observatory στο Puerto Rico. Η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον για να εντοπίζεται η ακριβής θέση των αποστολών στη Σελήνη και γενικότερα θα λειτουργεί ως μηχανισμός ασφαλείας σε περίπτωση που χαθεί η επικοινωνία με κάποιο διαστημικό όχημα.