NASA: Μαγνητική ασπίδα για την προστασία της ατμόσφαιρας του Άρη

Έτσι θα ξεκινήσει η γαιοποίηση του Κόκκινου Πλανήτη
09 Μαρτίου 2017 09:05
NASA: Μαγνητική ασπίδα για την προστασία της ατμόσφαιρας του Άρη

Πριν από 4.2 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης είχε ένα μαγνητικό πεδίο το οποίο εξαφανίστηκε, αφήνοντας την ατμόσφαιρά του να χαθεί στο διάστημα από τους ηλιακούς ανέμους. Η λεπτή ατμόσφαιρα που διαθέτει σήμερα δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τις μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές και έτσι επιστήμονες της NASA σκέφτηκαν τη δημιουργία μιας μαγνητικής ασπίδας. Η ασπίδα θα πρέπει να τοποθετηθεί μπροστά από τον πλανήτη, στο σημείο Lagrange L1, δημιουργώντας μια τεχνητή μαγνητόσφαιρα η οποία θα εκτρέπει τους ηλιακούς ανέμους και την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία.

Μάλιστα προσομοιώσεις έδειξαν πως η ατμόσφαιρα θα αναπτυσσόταν αρκετά για να λιώσουν οι πάγοι στο βόρειο πόλο του Άρη, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και δημιουργώντας φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να αποκατασταθούν μερικοί από τους ωκεανούς του πλανήτη.

Μπορεί να ακούγεται σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι. Υπάρχει ήδη έρευνα για κατασκευές οι οποίες παράγουν μίνι μαγνητόσφαιρες της τάξης των 2 Tesla, ωστόσο ο άγνωστος στη συγκεκριμένη εξίσωση είναι ο χρόνος. Μπορεί η επίπτωση στη μείωση της  ακτινοβολίας που φτάνει στον πλανήτη να είναι άμεση, δε γνωρίζουμε όμως το χρόνο που θα χρειαστεί ο Άρης για να ενισχυθεί η ατμόσφαιρά του και να αυξηθούν οι θερμοκρασίες. Αν τελικά το καταφέρουμε, η γαιοποίηση του Άρη θα είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση από αυτό που υπολογίζαμε μέχρι σήμερα, προσφέροντας ασφάλεια στους μελλοντικούς εξερευνητές.