Οι σκληροί δίσκοι του μέλλοντος θα είναι από DNA

Η μέγιστη ποσότητα δεδομένων σε ένα νουκλεοτίδιο
03 Μαρτίου 2017 08:40
Οι σκληροί δίσκοι του μέλλοντος θα είναι από DNA

Η φύση φαίνεται πως θα δώσει πάλι τη λύση στο πρόβλημα των διαρκώς αυξανόμενων δεδομένων και της αποθήκευσης αυτών. Δύο ερευνητές του Columbia University και του New York Genome Center κατάφεραν να εγγράψουν ένα ολόκληρο λογισμικό υπολογιστή, μια γαλλική ταινία του 1895, μια gift card της Amazon και άλλα αρχεία σε μία έλικα DNA και να τα ανακτήσουν χωρίς λάθη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science.

Το DNA μπορεί να είναι το μέλλον της αποθήκευσης δεδομένων, αφού ένα μόλις γραμμάριο χωράει 215.000 φορές περισσότερα δεδομένα από ένα terabyte σκληρού δίσκου, όπως αναφέρει το The Atlantic. Η ανθεκτικότητα των δεδομένων είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο επίσης, αφού ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούμε DNA χιλιάδων ετών για να επαναφέρουμε τα μαμούθ στη ζωή για παράδειγμα.

Η θεωρητική μέγιστη χωρητικότητα πληροφορίας ανά νουκλεοτίδιο επιτεύχθηκε με μια νέα μέθοδο παρόμοια με αυτή που ταινίες γίνονται stream στο διαδίκτυο. Όταν μια streaming υπηρεσία όπως το Netflix στέλνει πληροφορία, χρησιμοποιεί πηγαίο κώδικα, ο οποίος χωρίζει τα δεδομένα σε μικρά πακέτα. Ακόμα και αν μερικά πακέτα χαθούν, το Netflix μπορεί να ανοικοδομήσει ολόκληρο το stream. Εκτιμάται πως θα χρειαστούμε πάνω από μια δεκαετία για να γίνει η αποθήκευση σε DNA mainstream.

Είμαστε ακόμα στις αρχές, αλλά πήρε στα μαγνητικά μέσα πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης πριν να γίνουν χρήσιμα.

Tags: