Προβληματισμός στους επιστήμονες για την επιφάνεια του Άρη

Πώς μπόρεσε να υπάρξει νερό;
09 Φεβρουαρίου 2017 07:01
Προβληματισμός στους επιστήμονες για την επιφάνεια του Άρη

Η γενική πεποίθηση στην επιστημονική κοινότητα σήμερα είναι πως η επιφάνεια του Άρη κάποτε φιλοξενούσε νερό και μάλιστα μεγάλο μέρος της ήταν καλυμμένη από αυτό. Νέα δεδομένα από το Curiosity της NASA που βρίσκεται στον κόκκινο πλανήτη, μας δείχνουν πως υπήρχε μια τεράστια λίμνη δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Το παράδοξο που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες είναι πως εκείνη την εποχή, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Άρη δεν ήταν αρκετά ζεστή για να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή.

Πριν 3.5 δισεκατομμύρια χρόνια ο Ήλιος μας εξέπεμπε το 70% της ενέργειας που παράγει σήμερα. Η ατμόσφαιρα του Άρη δε θα ήταν αρκετή για να εξισορροπήσει αυτή την έλλειψη θερμότητας, καθώς δε θα υπήρχε αρκετό διοξείδιο του άνθρακα για να δημιουργήσει φαινόμενο θερμοκηπίου και να κρατήσει το νερό σε υγρή μορφή.

Το φαινόμενο θα συνεχίσει να μελετάται από τους επιστήμονες, ενώ μελλοντικές αποστολές και περισσότερα δεδομένα θα μας φέρουν πιο κοντά στο να μάθουμε πώς ένας τόσο ξερός, άγονος πλανήτης κάποτε ήταν τόσο υγρός.