Το τηλεσκόπιο Fermi ανακαλύπτει τις παλαιότερες μαύρες τρύπες

Αυξάνει τη γνώση μας για το σύμπαν
04 Φεβρουαρίου 2017 08:36
Το τηλεσκόπιο Fermi ανακαλύπτει τις παλαιότερες μαύρες τρύπες

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτινοβολίας Γ της NASA, το Fermi, αποκάλυψε ακραία αστρονομικά φαινόμενα τόσο στα άκρα του σύμπαντος όσο και στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Ανίχνευσε τα πιο μακρινά blazars (μπλέιζαρς) που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, γαλαξίες δηλαδή των οποίων οι μαύρες τρύπες στο κέντρο τους είναι τόσο μεγάλες (πάνω από 1 εκατομμύριο φορές τη μάζα του Ήλιου) που εκπέμπουν έντονο φως κάθε κύματος, συμπεριλαμβανομένων των ακτίνων Γ. Η “παλαιότερη” παρατήρηση που έχουμε είναι μόλις 1.4 δισεκατομμυρίων ετών μετά το Big Bang.

Το Fermi εντόπισε επίσης εκρήξεις Γ ακτινοβολίας στην άλλη πλευρά του Ήλιου. Είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν τέτοιου είδους εκρήξεις στην πλευρά που βλέπει η Γη τον Ήλιο, αλλά τώρα με τους STEREO δορυφόρους της NASA έχουμε πλέον εικόνες που ενώνουν τη υπεριώδη ακτινοβολία των εκρήξεων με την ακτινοβολία Γ που βλέπουμε στην άλλη πλευρά. Τα σωματίδια αυτά ταξιδεύουν με ταχύτητα 1.600km/s.

Τα δεδομένα θα βελτιώσουν την κατανόηση μας για τους μηχανισμούς του σύμπαντος. Ίσως να απαντηθούν ερωτήματα όπως πως μπορούν να σχηματιστούν τόσο μεγάλες μαύρες τρύπες τόσο σύντομα από τη δημιουργία του σύμπαντος; Επίσης θα μάθουμε πολλά ακόμα για τη δραστηριότητα του Ήλιου.