Η απόδειξη πως τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν στον Άρη

Ενισχύεται η πεποίθηση πως υποστήριζε κάποτε ζωή
27 Ιανουαρίου 2017 10:37
Η απόδειξη πως τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν στον Άρη

Ένα πείραμα αστροβιολόγων του University of Arkansas απέδειξε πως μικρο-οργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες της ατμόσφαιρας του Άρη. Μπορεί να μην αποτελεί απόδειξη ύπαρξης “μικρών πράσινων ανθρώπων” ενισχύει όμως την πεποίθηση πως κάποτε μπορεί να υπήρξε ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη, έστω και τόσο μικρή.

Οι επιστήμονες προχώρησαν στο πείραμα μετά την ανίχνευση μεθανίου από το Curiosity. Στη Γη οι μεγαλύτερες ποσότητες μεθανίου παράγονται από ζωντανούς οργανισμούς και έτσι ήταν λογικό το ερώτημα αν το ίδιο ίσχυε για τον Άρη ή προήλθαν από ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Μια ομάδα μικρο-οργανισμών ονόματι μεθανογενή βακτήρια, δε χρειάζονται οξυγόνο ή φωτοσύνθεση για να επιβιώσουν και πρέπει να βρίσκονται απλά κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη για να προστατευτούν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η αναπαραγωγή των συνθηκών του Άρη έγινε στο εργαστήριο με συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας που συναντάμε εκεί. Μετά από ένα χρόνο ερευνών και πειράματα σε τέσσερα διαφορετικά είδη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι οργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες από τρεις έως 21 μέρες. Και ενώ η έρευνα δεν αποδεικνύει πως έχει υπάρξει ζωή στον Άρη, μας δίνει μια ιδέα για την ανθεκτικότητα των μικρο-οργανισμών σε εχθρικά περιβάλλοντα, τα οποία ίσως να μπορούν να επιζήσουν και αλλού στο σύμπαν.