Εισαγγελείς ζητούν τη σύλληψη του αφεντικού της Samsung [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]

Κατηγορείται για δωροδοκίες ύψους $36 εκατομμυρίων
17 Ιανουαρίου 2017 08:25
Εισαγγελείς ζητούν τη σύλληψη του αφεντικού της Samsung [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες αποκαλύπτονται καθημερινά για το σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει τη Νότια Κορέα αλλά και τον υπόλοιπο τεχνολογικό κόσμο. Ο Αντιπρόεδρος της Samsung, Lee Jae-yong κατηγορείται για διαφθορά με αποτέλεσμα να κληθεί για απολογία και ο Πρόεδρος της Samsung, Park Geun-hye.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Samsung μέσω του Lee δώρισε δεκάδες εκατομμύρια σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που συνδέονται με την Choi Soon-sil, μία αμφιλεγόμενη φίλη του Park, με αντάλλαγμα κυβερνητική υποστήριξη στη συγχώνευση δύο θυγατρικών της Samsung. Οι λεπτομέρειες του σκανδάλου είναι ιδιαίτερα περίπλοκες αφού εμπλέκονται διάφορες εταιρίες και πρόσωπα, ωστόσο επικεντρώνεται γύρω από τη σχέση μεταξύ Choi και Park.

Οι εισαγγελείς ζητούν τη σύλληψη του Lee, ο οποίος είναι ο γιος του Lee Kun-Hee, Προέδρου της Samsung μέχρι την καρδιακή προσβολή που υπέστη το 2014. Τα δικαστήρια τώρα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν τη σύλληψη του Lee. Ο Lee δρομολογείται για να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρίας, “κληρονομώντας” την από το πατέρα του, ο οποίος διαδέχθηκε τον παππού του, Le Byung-chul, ιδρυτή της Samsung.

Οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές και η υπόθεση θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών στη Νότιο Κορέα, θέτοντας σε ρίσκο τη λειτουργία του τεχνολογικού κολοσσού.

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19/01]

Τα δικαστήρια της Νότιας Κορέας απέρριψαν την εισήγηση των εισαγγελέων και δεν εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Lee Jae-yong, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία. Οι εισαγγελείς τώρα θα πρέπει να βρουν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ του Lee και των πληρωμών, αν όντως έγιναν. Ο Lee φυσικά αρνείται πως έχει κάνει κάτι παράνομο.