Τα Ηνωμένα Έθνη θα ασχοληθούν με το θέμα των αυτόνομων όπλων

Η παγκόσμια κοινότητα ζητά την απαγόρευσή τους
21 Δεκεμβρίου 2016 09:42
Τα Ηνωμένα Έθνη θα ασχοληθούν με το θέμα των αυτόνομων όπλων

Τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το θέμα των αυτόνομων όπλων, ή αλλιώς killer robots όπως τα ονομάζουν. Στο Διεθνές Συνέδριο για τα Συμβατικά Όπλα στη Γενεύη, τα 123 συμμετέχοντα έθνη ψήφισαν να δημιουργηθεί μέσα στο 2017 μια ομάδα ειδικών, οι οποίοι θα ερευνήσουν τα θανάσιμα αυτόνομα ρομπότ που μπορούν να επιλέγουν στόχους χωρίς ανθρώπινο έλεγχο. Αυτή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει και στην απαγόρευσή τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σημαίνοντες προσωπικότητες της Silicon Valley, όπως ο Elon Musk και ο Steve Wozniak, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη χρήση τέτοιων ρομπότ, ενώ με επιστολή τους καλέσαν τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν δράση για την άμεση κατάργηση των αυτόνομων οπλικών συστημάτων διεθνώς. Την επιστολή συνυπέγραψαν 1.000 ακόμα επιστήμονες μεταξύ των οποίων και ο Stephen Hawking.

Αυτό το καλοκαίρι η Κίνα πρόσθεσε τεχνητή νοημοσύνη στους πυραύλους Cruise, ωστόσο θεωρεί θετική την κίνηση ίδρυσης ενός διεθνούς φόρουμ για το θέμα. Δεκαεννιά έθνη κάλεσαν σε κατάργηση των killer robots, ενώ το 2014 μόλις 5 χώρες υποστήριξαν τέτοια μέτρα. Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών, Amandeep Singh Gill από την Ινδία τέθηκε επικεφαλής της ομάδας.