Η κατάταξη των χωρών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Δείτε τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου
20 Νοεμβρίου 2016 09:34
Η κατάταξη των χωρών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει επικυρωθεί από 111 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 77% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Σε μία έρευνα που φέρνει στη δημοσιότητα ο Guardian, βαθμολογούνται 58 χώρες για τις επιδόσεις τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η έρευνα αποκαλύπτει πως στις χειρότερες θέσεις βρίσκονται οι Αργεντινή, Τουρκία, Ρωσία, Ιράν, Καναδάς, Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία με ένδειξη “very poor”, ενώ Ελβετία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις με την ένδειξη “good”.

Η κατάταξη βασίζεται στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των χωρών, την “πράσινη” αλλαγή τους με την πάροδο του χρόνου, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή απόδοσή τους και την τωρινή κλιματική πολιτική τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση, καταλαμβάνοντας την 33η θέση με σκορ 55.06 και ένδειξη “poor”, βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η Κύπρος, η οποία καταλαμβάνει την ένατη θέση με σκορ 65.12 και ένδειξη “good”, αν και παρουσίασε πτώση σε σχέση με πέρυσι. Οι πρώτες τρεις θέσεις παραμένουν κενές αφού καμία χώρα δεν κατάφερε να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα για να σταματήσει από την πλευρά της την κλιματική αλλαγή. Ολόκληρη την έρευνα, καθώς και τη λίστα των χωρών, μπορείτε να τη βρείτε εδώ.