Επιστήμονες ανακάλυψαν κατά λάθος πως να μετατρέπουν το CO2 σε καύσιμο

Συγκλονιστική ανακάλυψη
22 Οκτωβρίου 2016 06:05
Επιστήμονες ανακάλυψαν κατά λάθος πως να μετατρέπουν το CO2 σε καύσιμο

Επιστήμονες του Oak Ridge National Laboratory στο Tennessee, ανέπτυξαν χωρίς να το περιμένουν μια διαδικασία με την οποία προσθέτουν χαλκό στο διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπουν σε αιθανόλη, τον ίδιο τύπο αλκοόλης που βρίσκουμε σε καθαριστικά χεριών και στα ποτά. Η αιθανόλη φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο. Μάλιστα η βενζίνη στη Βραζιλία περιέχει πάνω από 25% αιθανόλη.

Ανακαλύψαμε, κατά λάθος μπορώ να πω πως αυτό το υλικό δουλεύει. Προσπαθούσαμε να βρούμε το πρώτο βήμα σε μια αντίδραση όταν καταλάβαμε πως ο καταλύτης έκανε όλη τη δουλειά μόνος του.

Τα πειράματα της ομάδας ήταν ένα μόνο μέρος από ένα μακροχρόνιο ερευνητικό project στο οποίο θα μελετούσαν πως μπορούν να παράγουν αιθανόλη από CO2. Πίστευαν πως η διαδικασία θα ήθελε πολλά βήματα και θα περιλάμβανε περίπλοκες χημικές αντιδράσεις. Αποδείχθηκε όμως πως ένας και μόνο καταλύτης (χαλκός) μπορεί να μετατρέψει το CO2 σε αιθανόλη. Αν η τεχνολογία αυτή γίνει αποδοτική οικονομικά και διαθέσιμη μπορεί να περιορίσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, αφού το διοξείδιο του άνθρακα από τα καυσαέρια θα μετατρέπεται σε καύσιμο που με τη σειρά του θα παράγει ξανά διοξείδιο του άνθρακα το οποίο θα μετατρέπεται ξανά σε καύσιμο.

Tags: