Η Ευρώπη θέλει να σταματήσει την παντοκρατορία της Google

Android κινητά χωρίς Play Store
04 Οκτωβρίου 2016 06:38
Η Ευρώπη θέλει να σταματήσει την παντοκρατορία της Google

Με ένα κείμενο 150 σελίδων η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να διατάξει την Google να παύσει τις πρακτικές της που δεν ευνοούν τον ανταγωνισμό, ενώ απειλεί με βαριά πρόστιμα. Η Ε.Ε. θέλει να σταματήσει η Google να προσφέρει οικονομικά κίνητρα στους κατασκευαστές smartphones με σκοπό να εγκαθιστούν αποκλειστικά το Google Search και το Play Store. Κατηγορεί την εταιρία πως με αυτόν τον τρόπο η Google εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στην αγορά για να αποκλείσει τον ανταγωνισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει επίσης να απαγορεύσει στην Google να αναγκάζει του κατασκευαστές να συνδυάζουν τις ιδιόκτητες εφαρμογές της, αν αυτό τους αποτρέπει από το να χρησιμοποιήσουν ανταγωνιστικά συστήματα βασισμένα στο Android όπως το CyanogenOS.

Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πρακτικές της Google  ήρθε μετά την καταγγελία του FairSearch, μια ομάδα οργανισμών και εταιριών ανήσυχων για την επικράτηση της Google στην online αναζήτηση και συμπεριλαμβάνει τη Nokia, την Oracle, την Expedia και την TripAdvisor.

Αν η Google αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Επιτροπής, θα ακολουθήσει ένα τεράστιο πρόστιμο, με την Ε.Ε. να θέλει να κάνει την εταιρία παράδειγμα προς αποφυγή για τις άλλες εταιρίες. Το έγγραφο αναγράφει πως το ύψος του προστίμου “θα είναι σε επίπεδο ανάλογο για να εξασφαλίσει την αποτροπή” και ενώ δεν υπάρχει ακόμα κάποιο ξεκάθαρο ποσό, αναμένεται ιδιαίτερα υψηλό αφού αυτού του είδους οι πρακτικές συνεχίζονται από την Google από το 2011.