Stephen Hawking: Καλύτερα να βρούμε εξωγήινους πριν μας βρουν αυτοί

Ο διάσημος κοσμολόγος προειδοποιεί
23 Σεπτεμβρίου 2016 07:05
Stephen Hawking: Καλύτερα να βρούμε εξωγήινους πριν μας βρουν αυτοί

Κατά τη διάρκεια του μισάωρου ντοκιμαντέρ “Stephen Hawking’s Favorite Places” του CuriosityStream, ο πιο διάσημος θεωρητικός φυσικός του κόσμου μίλησε για τον πιθανώς κατοικήσιμο εξωπλανήτη Gliese 832c και την πιθανότητα εύρεσης ζωής σε αυτόν. Εκφράζει όμως τις ανησυχίες του για μια πιθανή συνάντηση με ένα ανεπτυγμένο τεχνολογικά εξωγήινο είδος και προτιμά να είμαστε εμείς αυτοί που θα το εντοπίσουν πρώτοι με τα πιο ευαίσθητα ραδιοτηλεσκόπιά μας.

Αν ευφυής ζωή έχει αναπτυχθεί στον Gliese 832c, τότε θα είμαστε σε θέση να την ακούσουμε. Μια μέρα ίσως να λάβουμε ένα σήμα από ένα πλανήτη σαν αυτόν, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην απάντησή μας. Το να συναντήσεις έναν ανεπτυγμένο πολιτισμό μπορεί να μοιάζει με τότε που οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι γνώρισαν τον Κολόμβο. Δεν κατέληξε και πολύ καλά αυτό.

Ο Hawking μπορεί να θέλει να ανακαλύψουμε εξωγήινη ζωή παραμένοντας ταυτόχρονα κρυμμένοι, άλλοι επιστήμονες όμως όπως ο Doug Vakch του METI International ισχυρίζονται πως αυτό είναι αδύνατο, εφόσον έχουμε ήδη αποκαλύψει τους εαυτούς μας μέσω των μυριάδων ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και άλλου είδους σημάτων που εκπέμπουμε εδώ και έναν αιώνα.