"Εντυπωσιακή δραστηριότητα" στο δορυφόρο του Δία, Ευρώπη

Συνέντευξη Τύπου από τη NASA τη Δευτέρα
22 Σεπτεμβρίου 2016 14:29

Η NASA έχει προγραμματίσει μια συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα για να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με αυτό που αποκαλεί “εντυπωσιακά στοιχεία δραστηριότητας” στην Ευρώπη, έναν από τους δορυφόρους του Δία. Λεπτομέρειες δε δόθηκαν αλλά όλοι εικάζουν πως πρόκειται για φωτογραφίες από το Hubble Space Telescope που επιτέλους αποδεικνύουν την ύπαρξη υπόγειου υγρού ωκεανού, ενώ οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν σε μια ανακοίνωση για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.

Όπως και να έχει, η ύπαρξη ενός ωκεανού κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη θα τοποθετήσει την Ευρώπη στην κορυφή των πλανητών που είναι ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή. Οι αστρονόμοι εδώ και χρόνια υποθέτουν πως αν υπάρχει περίπτωση να βρούμε εξωγήινη ζωή σε οποιαδήποτε μορφή στο Ηλιακό μας σύστημα, αυτή θα είναι σε έναν από τους δορυφόρους του Δία ή στον Τιτάνα, δορυφόρο του Κρόνου.

Η αλληλεπίδραση οξυγόνου και υδρογόνου στον ωκεανό της Ευρώπης θα είναι καταλυτικός παράγοντας στη χημεία του ωκεανού και σε οποιαδήποτε μορφή ζωής εκεί, όπως είναι και στη Γη.

Η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται 780 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, οι επιστήμονες όμως θεωρούν πως το κλειδί για την ύπαρξη ζωής σε αυτήν είναι ο συνδυασμός ενός ζεστού μανδύα στο κέντρο της και της ύπαρξης πάγου πάχους χιλιομέτρων στην επιφάνεια, που την προστατεύει από το κρύο του διαστήματος και που θα επιτρέψει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και σε θερμοκρασίες κατάλληλες για την ανάπτυξη ζωής. Ένας δορυφόρος έχει ήδη προγραμματιστεί από τη NASA να ταξιδέψει στην Ευρώπη το 2020 και να καταγράψει εικόνες υψηλής ανάλυσης.