Ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Harley-Davidson

Με το Project LiveWire
21 Ιουνίου 2014 06:05
Ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Harley-Davidson

Η ιστορική Harley-Davidson αποδεικνύει πως θα είναι πάντα πρωταγωνιστής στις μοτοσυκλέτες. Παρά την κλασσική αύρα που περιβάλλει τα μοντέλα της, με το Project LiveWire δημιούργησε μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα η οποία θα διασχίσει τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα σε μια δοκιμαστική διαδρομή. Δεν πρόκειται για ένα εμπορικό μοντέλο, τουλάχιστον όχι ακόμα, αλλά για μια προσπάθεια της Harley-Davidson να εξερευνήσει νέες τεχνολογίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει μια από τις κορυφαίες εταιρίες μοτοσυκλετών στον μέλλον.

Μιας και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο μιας Harley είναι ο ήχος που παράγει, οι θαυμαστές των μηχανών αυτών ανησυχούν πως τώρα θα χαθεί. Ο Αντιπρόεδρος της Harley όμως σπεύδει να τους καθησυχάσει δηλώνοντας πως "ο ήχος είναι χαρακτηριστικό κομμάτι της εμπειρίας και δε θα χαθεί. Σκεφτείτε ένα μαχητικό αεροπλάνο πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο". Ο ήχος παράγεται από τα κινούμενα μέρη που σχετίζονται με τη μηχανή, με τον κινητήρα να είναι πραγματικά αθόρυβος.

Τα 0-100 υπόσχεται να τα πιάνει στα 4 δευτερόλεπτα με ομαλή συνεχή επιτάχυνση, μιας και στον ηλεκτρικό κινητήρα δεν υπάρχουν ταχύτητες. Η αυτονομία της μπαταρίας του πρωτότυπου είναι 83 χιλιόμετρα και ο κινητήρας παράγει 74 ίππους με 23.5 κιλά ροπής. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 150 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ τα φρένα όταν ενεργοποιούνται θα δίνουν ενέργεια πίσω στην μπαταρία. Η LiveWire θα περάσει από 30 πόλεις στις ΗΠΑ αυτή τη χρονιά και θα συνεχίσει και το 2015 με τη Harley-Davidson να περιμένει την εμπειρία των οδηγών και την άποψή τους για να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί για να βάλει τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες στην παραγωγή.