Μια νόμιμη συναλλαγή ήταν η αρχή του τέλους του Kickass Torrents

Πως οι αρχές κατέληξαν στη σύλληψη του Artem Vaulin;
22 Ιουλίου 2016 07:13
Μια νόμιμη συναλλαγή ήταν η αρχή του τέλους του Kickass Torrents

Η σύλληψη του ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου Torrent site στον κόσμο δεν είναι μικρή υπόθεση και οι αρχές σίγουρα θέλουν να το διατυμπανίσουν. Πως όμως κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες και να οδηγηθούν τελικά στη σύλληψη του Artem Vaulin;

Όπως αποκαλύπτει το Engadget, το Νοέμβριο του 2015 ένας μυστικός πράκτορας της IRS, οι αντίστοιχοι “Ράμπο” της εφορίας στις ΗΠΑ, ήρθε σε επαφή με εκπρόσωπο του Kickass Torrents (KAT) για να κάνει μια προσφορά διαφήμισης στην ιστοσελίδα. Η συμφωνία έγινε και η διαφήμιση η οποία περιείχε ένα πρόγραμμα που καλούσε ανθρώπους να σπουδάσουν στις ΗΠΑ, ανέβηκε στο KAT για $300 την ημέρα από τις 14 Μαρτίου 2016. Η διαφήμιση ήταν ένα κουμπί κάτω από το torrent download και έτρεξε μόλις για 5 μέρες, ήταν αρκετό όμως για να συνδέσει το KAT με έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Λετονία που περιείχε €28 εκατομμύρια μεταξύ του Αυγούστου του 2015 και του Μαρτίου του 2016.

Οι ερευνητές  ανακάλυψαν και το email “[email protected]” το οποίο συνδεόταν με τα social media του KAT και έτσι κατάφεραν να αποσπάσουν περισσότερα στοιχεία για τις δραστηριότητές του. Με μία απλή αντίστροφη DNS αναζήτηση ανακάλυψαν 7 KAT website domains, τα kickasstorrents.com, kat.cr, kickass.to, kat.ph, kastatic.com, thekat.tv και kickass.cr. Ανακαλύπτοντας IP διευθύνσεις μπόρεσαν νόμιμα να αποσπάσουν αντίγραφα από τα access logs των servers, ενώ με έρευνα WHOIS βρήκαν ονόματα, διευθύνσεις, emails και τηλεφωνικούς αριθμούς αυτών που έκαναν register τα domains. Στην περίπτωση του kickasstorrents.biz, ανακάλυψαν τον Artem Vaulin από την Ουκρανία. Συνδέοντας έναν Apple λογαριασμό του με το KAT κατάφεραν να ενώσουν τα κομμάτια και να οδηγηθούν στη σύλληψη του Vaulin.

Αναλυτικά, στις 31 Ιουλίου 2015 ο Apple λογαριασμός του Vaulin χρησιμοποιήθηκε για να αγοράσει κάτι από το iTunes. Η ίδια IP διεύθυνση καταγράφηκε την ίδια μέρα πως παρείχε πρόσβαση στο KAT Facebook page. Το KAT ξεκίνησε να δέχεται Bitcoin δωρεές το 2012, με $72.767 να μετακινούνται σε ένα Coinbase account στο όνομα του Vaulin με το ίδιο me.com email του Apple λογαριασμού του. Ουσιαστικά, μια καθόλα νόμιμη συναλλαγή στο iTunes ήταν η αρχή του τέλους για το βασιλιά των πειρατών.

Τι θα συμβεί τώρα; H Homeland Security έχει ζητήσει ήδη τα 7 KAT domains να αναδρομολογηθούν σε servers της επιλογής της. Κάποια domains του KickassTorrents φαίνεται πως είναι ακόμα σε λειτουργία μέσω των πολυάριθμων proxies, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να  γίνει πιο δύσκολο να βρεθούν. Όσο για τον Vaulin, αν ικανοποιηθεί το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή του, το σίγουρο είναι πως θα κάνει πολλά χρόνια σε ομοσπονδιακές φυλακές στις ΗΠΑ.