Cyborg ακρίδες για την ανίχνευση εκρηκτικών

Πιο αποδοτικές από τα robots
05 Ιουλίου 2016 08:12
Cyborg ακρίδες για την ανίχνευση εκρηκτικών

Μια ομάδα μηχανικών από το Washington University έχει μετατρέψει ακρίδες σε cyborgs για τον εντοπισμό εκρηκτικών. Λαμβάνοντας επιδότηση $750.000 για τρία χρόνια από το Ναυτικό των ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Office of Naval Research, σκοπεύουν να εξοπλίσουν τις ακρίδες με μικροσκοπικό ρομποτικό εξοπλισμό.

Ο Baranidharan Raman και η ομάδα του ανακάλυψαν πως οι ακρίδες μπορούν να ανιχνεύσουν συγκεκριμένες οσμές αν εκπαιδευτούν για αυτές, ακόμα και ανάμεσα σε πολλές άλλες οσμές. Πιστεύει επίσης πως θα είναι πιο αποδοτικές από τα robots, λόγω των πολλών φυσικών αισθητήρων που έχουν στις κεραίες τους.

Γιατί να ανακαλύψεις από την αρχή τον τροχό; Γιατί να μην εκμεταλλευτείς τη βιολογική λύση; Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Ακόμα και οι πιο σύγχρονες συσκευές εντοπισμού χημικών έχουν περιορισμένους αισθητήρες. Από την άλλη, αν δείτε τις κεραίες των εντόμων, όπου εκεί εντοπίζονται οι αισθητήρες χημικών, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αισθητήρες σε μια ποικιλία διαφορετικών τύπων.

Οι μηχανικοί σκοπεύουν να ενσωματώσουν ηλεκτρόδια στους εγκεφάλους των ακριδών για να “υποκλέψουν” τα σήματα από τις κεραίες τους. Θα αναπτύξουν επίσης ένα μικροσκοπικό πομπό ο οποίος θα  ενσωματωθεί στο σώμα τους για να μεταδίδει τα δεδομένα. Απουσία εκρηκτικών θα έχει πράσινα LEDs αναμμένα, ενώ μόλις εντοπιστεί κάτι, θα ανάβουν κόκκινα LEDs. Τέλος, οι μηχανικοί θέλουν να ενσωματώσουν στα φτερά των ακριδών ένα βιο-συμβατό μετάξι, το οποίο θα μπορεί να μετατρέπει το φως σε θερμότητα. Ο χειριστής χρησιμοποιώντας ένα laser το οποίο θα τοποθετηθεί στον πομπό, θα μπορεί να ελέγχει την κίνηση του εντόμου. Για παράδειγμα, όταν ο χειριστής θα στοχεύει το αριστερό φτερό, η ακρίδα θα μετακινείται αριστερά, προσομοιάζοντας την κίνηση ενός τηλεκατευθυνόμενου drone. Τα πρώτα λειτουργικά πρωτότυπα αναμένονται μέσα σε ένα χρόνο, ενώ το όλο project, αν όλα πάνε καλά, θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.