"Δε γινόμαστε λιγότερο άπληστοι ή ηλίθιοι"

Απαισιόδοξος για το μέλλον της ανθρωπότητας ο Stephen Hawking
30 Ιουνίου 2016 06:13

Έξι χρόνια μετά την πρώτη τους συνέντευξη, ο διάσημος δημοσιογράφος Larry King φιλοξένησε για άλλη μια φορά τον δημοφιλή φυσικό, Stephen Hawking. Τα λεγόμενα ενός από τα πιο λαμπρά μυαλά της ανθρωπότητας δεν είναι ενθαρρυντικά για αυτήν.

Σίγουρα δεν έχουμε γίνει λιγότερο άπληστοι ή λιγότερο ηλίθιοι. Έξι χρόνια πριν προειδοποιούσα για τη μόλυνση και τον υπερπληθυσμό. Έχουν χειροτερέψει από τότε. Ο πληθυσμός έχει μεγαλώσει κατά μισό δισεκατομμύριο και συνεχίζει. Με αυτό το ρυθμό θα είναι 11 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100. Η μόλυνση του αέρα έχει αυξηθεί τα τελευταία 5 χρόνια. Πάνω από το 80% των κατοίκων σε αστικές περιοχές είναι εκτεθειμένοι σε επισφαλή επίπεδα μόλυνσης του αέρα.

Ο Hawking επανήλθε και στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι κυβερνήσεις φαίνεται πως έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εξοπλισμών, σχεδιάζοντας όπλα και αεροπλάνα με έξυπνες τεχνολογίες. Η χρηματοδότηση προγραμμάτων που ωφελούν άμεσα το ανθρώπινο είδος, όπως βελτιωμένες ιατρικές εξετάσεις, φαίνεται πως είναι χαμηλής προτεραιότητας. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει την προοπτική να εξελιχθεί ταχύτερα από το ανθρώπινο είδος. Η ευεργετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνυπάρξει με τους ανθρώπους. Όταν όμως οι μηχανές φτάσουν στο κρίσιμο στάδιο που θα μπορούν να εξελίξουν τον εαυτό τους, δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν οι στόχοι τους θα είναι ίδιοι με τους δικούς μας.