Υποβρύχιος σταθμός στα 3 χιλιόμετρα βάθος για την Κίνα

“Να εξερευνήσουμε ότι έχει μείνει ανεξερεύνητο στη Γη”
12 Ιουνίου 2016 09:11
Υποβρύχιος σταθμός στα 3 χιλιόμετρα βάθος για την Κίνα

Στο βυθό του ωκεανού της Νότιας Κίνας, σε βάθος τριών χιλιομέτρων σκοπεύει το Κινεζικό Υπουργείο Επιστημών να δημιουργήσει μια υποβρύχια βάση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για έρευνα στον τομέα των υδρογονανθράκων αλλά και για στρατιωτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με το Bloomberg, το συγκεκριμένο project είναι το νούμερο δύο από τις 100 επιστημονικές και τεχνολογικές προτεραιότητες της Κίνας με το τρέχων πενταετές οικονομικό πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος της  Κίνας, Xi Jinping δήλωσε πως “τα βάθη των θαλασσών περιέχουν θησαυρούς που παραμένουν ανεξερεύνητοι και ανεκμετάλλευτοι και για να αποκτήσουμε αυτούς τους θησαυρούς πρέπει να κατέχουμε συγκεκριμένες τεχνολογίες για να πάμε σε αυτά τα βάθη, να εξερευνήσουμε αυτά τα βάθη και να τα αναπτύξουμε”.

Το κόστος και το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας της βάσης δεν έγινε γνωστό, η τοποθεσία όμως είναι στρατηγικής σημασίας, αφού η θάλασσα νότια της Κίνας διεκδικείται από τρεις χώρες, με την Κίνα να ελέγχει πάνω από το 80% αυτής. Η Κίνα ισχυρίζεται πως είναι μεν σημαντική στρατηγική η ανάπτυξη στον ωκεανό, αλλά πως η βάση δε θα στρέφεται εναντίον κάποιας χώρας. Θα είναι κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς, χωρίς όμως να αποκλείει και κάποιες στρατιωτικές λειτουργίες. Η υποβρύχια βάση θα φιλοξενεί δεκάδες επιστήμονες κάθε μήνα και θα συμβάλει στην εκπλήρωση του στόχου της Κίνας να γίνει παγκόσμια τεχνολογική υπερδύναμη μέχρι το 2030.