Η Google κατηγορείται για προώθηση της Hillary Clinton στα αποτελέσματα αναζήτησης

Το αρνείται η εταιρία
12 Ιουνίου 2016 08:19
Η Google κατηγορείται για προώθηση της Hillary Clinton στα αποτελέσματα αναζήτησης

Η δύναμη ενός site στο οποίο στρέφεται καθημερινά εκατομμύρια κόσμος για να πάρει απαντήσεις σε αυτά  που ζητάει, είναι αδιαμφισβήτητη. Τι γίνεται όμως όταν ένα τέτοιο site, χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να προωθήσει συγκεκριμένα συμφέροντα; Το SourceFed κατηγορεί ευθέως την Google πως αλλάζει τα αποτελέσματα αναζήτησης για να “θάψει” τις αρνητικές πτυχές της Hillary Clinton, της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για την παρεμβολή μιας τεχνολογικής εταιρίας στο πολιτικό μέλλον των Αμερικανών.

Σύμφωνα με το SourceFed, η μηχανή αναζήτησης της Google σταμάτησε να εμφανίζει συγκεκριμένες autocomplete φράσεις σχετικά με την Clinton. Για παράδειγμα, ενώ άλλες μηχανές αναζήτησης στο “Hillary Clinton Cri” συμπλήρωναν “criminal charges” η Gogole συμπληρώνει “criminal reform” και μάλιστα χωρίς το τελευταίο να έχει αυξήσει τις αναζητήσεις του σύμφωνα με το Google Trends. Παρομοίως, στο “Hillary Clinton in” πλέον συμπληρώνει “Indiana” και “India” ενώ παλαιότερα εμφανιζόταν το “indictment” (καταγγελία – κατηγορητήριο). Το SourceFed κατηγορεί ανοιχτά και τον Eric Schmidt της Alphabet, πως έχει στενούς δεσμούς με μια οικογένεια που βοηθάει την Clinton να μπει στο Λευκό Οίκο.

Η απάντηση της Google ήρθε με μια δήλωση στη Washington Times.

Το Autocomplete της Google δεν υποστηρίζει κανένα υποψήφιο ή αγώνα. Ισχυρισμοί για το αντίθετο, απλά παρεξηγούν το πώς δουλεύει το Autocomplete. Ο Autocomplete αλγόριθμός μας  δε θα εμφανίσει μια πιθανή αναζήτηση η οποία είναι προσβλητική ή δυσφημιστική όταν προβάλλεται σε συνδυασμό με το όνομα κάποιου. Γενικότερα, οι autocomplete προβλέψεις μας παράγονται βάσει αρκετών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η δημοτικότητα των όρων αναζήτησης.

Μπορεί οι Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να φαντάζουν σε εμάς αρκετά μακριά, η πιθανότητα όμως πως μια τεχνολογική εταιρία που δε γνωρίζει σύνορα, μπορεί να επηρεάσει την άποψη εκατομμυρίων ανθρώπων με τέτοιους μηχανισμούς, είναι ανησυχητική.