Το τέλος των passwords με το "Project Abacus" της Google

Το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τους κωδικούς
26 Μαΐου 2016 06:21
Το τέλος των passwords με το

Οι μέρες που πρέπει να θυμόμαστε ένα σωρό passwords για διαφορετικούς λογαριασμούς και συσκευές, φαίνεται πως σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν. Η Google αναπτύσσει ένα νέο login σύστημα που αντικαθιστά τους κωδικούς με ένα σύστημα που παρακολουθεί και επιβεβαιώνει διαρκώς ποιος χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.

Το Trust API, μέρος του Project Abacus που αποκαλύφθηκε στο Google I/O, θα δοκιμαστεί σε μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς τον Ιούνιο. Το σύστημα σχεδιάστηκε ώστε να ελέγχει διαρκώς το τηλέφωνο για συγκεκριμένα προσωπικά χαρακτηριστικά, δίνοντας έτσι πρόσβαση σε λογαριασμούς αλλά και στην ίδια τη συσκευή. Αντί για ένα password δηλαδή, το τηλέφωνο θα αναλύει διαρκώς το πρόσωπό σας, τη φωνή σας, τον τρόπο που πληκτρολογείτε, πως κινείστε και που βρίσκεστε. Όλα αυτά τα δεδομένα θα τροφοδοτούν το API, το οποίο με τη σειρά του θα παράγει ένα “trust score”, ένα δείκτη δηλαδή ο οποίος θα πιθανολογεί κατά πόσο είστε εσείς αυτός που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.

Η Google πιστεύει πως το νέο σύστημα μπορεί να είναι έως και 10 φορές πιο ασφαλές από ένα δακτυλικό αποτύπωμα, ενώ επιτρέπει στους developers να ενσωματώνουν περισσότερα στρώματα ασφαλείας. Μια εφαρμογή τράπεζας για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιεί το Trust API όταν βλέπετε απλά το υπόλοιπό σας, μπορεί να σας ζητήσει όμως δακτυλικό αποτύπωμα ή password όταν θελήσετε να κάνετε μεταφορά χρημάτων. Ο Dan Kaufman της Google δήλωσε πως το νέο σύστημα θα γίνει διαθέσιμο σε όλους τους Android developers μέχρι το τέλος της χρονιάς, αν οι δοκιμές του Ιουνίου ολοκληρωθούν επιτυχώς.