Πως προέκυψε ο Πλανήτης 9;

Διχασμένοι οι επιστήμονες
06 Μαΐου 2016 06:52
Πως προέκυψε ο Πλανήτης 9;

Ένας πλανήτης 10 φορές μεγαλύτερος από τη Γη, 10 φορές μακρύτερα από τον Ήλιο από ότι ο Πλούτωνας κι όμως μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Πλανήτης 9, ο οποίος έχει αποδειχθεί μόνο με βαρυτικά δεδομένα ως τώρα, έχει διχάσει τους επιστήμονες ως προς την προέλευσή του. Η Γη βρίσκεται 149.6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και ο Πλανήτης 9 υπολογίζεται πως βρίσκεται 225.3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, σίγουρα μια παράξενη απόσταση για να βρεθεί ένας πλανήτης.

Μία εξήγηση έρχεται από τον Gongjie Li και τον Fred Adams του Πανεπιστημίου του Michigan οι οποίοι “έτρεξαν” διαφορετικές μεθόδους προσομοίωσης σε υπολογιστή. Η δημοφιλέστερη εξήγηση είναι πως ο Πλανήτης 9 άλλαξε τροχιά από την βαρυτική επίδραση ενός περαστικού αστεριού και η τροχιά του από μια κοντινή στον Ήλιο, έγινε πιο απομακρυσμένη και ελλειπτική. Ωστόσο η εξήγηση αυτή έχει 10% πιθανότητες να είναι αληθινή αφού συνήθως τα περαστικά αστέρια βγάζουν τελείως από την τροχιά τους τους πλανήτες, οδηγώντας τους στο κενό διάστημα.

Η δεύτερη εξήγηση έρχεται από τον αστρονόμο Scott Kenyon του Πανεπιστημίου Benjamin Bromley στη Utah και λέει πως ο Πλανήτης 9 σχηματίστηκε αρχικά κοντά στον Ήλιο και σταδιακά εξοστρακίστηκε από τους αέριους γίγαντες, Δία και Κρόνο.

Η τρίτη και τελευταία εξήγηση έρχεται πάλι από τον Kenyon και λέει πως ο Πλανήτης 9 σχηματίστηκε σταδιακά στην πορεία του για τη σημερινή τροχιά του.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι πιθανότητες ο Πλανήτης 9 να προήλθε εκτός Ηλιακού συστήματος είναι λιγότερο από 2%.