H Intel "σκοτώνει" τους Atom επεξεργαστές

Σημάδια πως αφήνει την αγορά των smartphones;
05 Μαΐου 2016 05:45
H Intel

Στα πλαίσια των επικείμενων ανακατατάξεων της, η Intel αποκάλυψε ότι δεν θα συνεχίσει με τα σχέδια της για τους Atom επεξεργαστές σε smartphones και tablets. Συγκεκριμένα, η εταιρία σταματάει την κατασκευή Atom επεξεργαστών από την τρέχουσα γενιά SoFIA αλλά και από την μελλοντική γενιά Broxton, το οποίο σημαίνει ότι θέτει υπό σκιά το μέλλον της στον τομέα των φορητών συσκευών.

Η Intel από όταν ξεκίνησε την κατασκευή επεξεργαστών Atom, για φορητές συσκευές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, είχε πρόβλημα λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από εταιρίες όπως η Qualcom και η Mediatek, που χρησιμοποιούν ARM CPUs. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετώπισε η εταιρία, ήταν η ίδια της η φήμη στους επεξεργαστές που κατασκευάζει για φορητούς και σταθερούς υπολογιστές. Έτσι, όλοι είχαν υψηλές προσδοκίες από την εταιρία κατά την εισαγωγή της στην εν λόγω αγορά.

Μέσα από όλα αυτά γεννιέται το μεγάλο ερώτημα αν η Intel βγαίνει προσωρινά από την συγκεκριμένη αγορά ή μόνιμα; Επίσης, μεγάλο ερώτημα παραμένει εφόσον θελήσει να επιστρέψει στην κατασκευή επεξεργαστών για smartphones και tablets, κατά πόσο θα της το επιτρέψει ο ανταγωνισμός, ο οποίος τότε θα έχει σχεδόν το μονοπώλιο και αρκετό ελεύθερο χρόνο για την εξέλιξη των προϊόντων του. Ακόμα, υπό αμφισβήτηση τίθεται το μέλλον των tablets με χαμηλό κόστος, όπως το Microsoft Surface (που φέρει Atom επεξεργαστή) και των Chromebooks, που στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν επεξεργαστές Atom. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή από την Intel, ίσως να έχει σκοπό την αντικατάσταση των Atom επεξεργαστών με τους νέους Core M, οι οποίοι προσφέρουν περισσότερη ισχύ με εξίσου χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και αρκετά υψηλότερο κόστος.