Τετραπληγικός παίζει βιντεοπαιχνίδι χάρις σε εμφυτευμένο chip στον εγκέφαλο

Η ελπίδα χαμογελά στον 24χρονο Ian Burkhart
14 Απριλίου 2016 11:17
Τετραπληγικός παίζει βιντεοπαιχνίδι χάρις σε εμφυτευμένο chip στον εγκέφαλο

Ο Ian Burkhart στα 18 του χρόνια έμεινε παράλυτος από το στήθος και κάτω ύστερα από ένα σοβαρό ατύχημα, το οποίο του κατέστρεψε την σπονδυλική στήλη. Όντας 24 χρονών πλέον και με τη βοήθεια των γιατρών και της τεχνολογίας η ελπίδα του χαμογελά, καθώς χάρις σε ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο μπορεί να κουνήσει τα δάχτυλα του και όπως θα δείτε στο video κατάφερε να παίξει ένα τύπου Guitar Hero παιχνίδι, το "Frets on Fire" που έχει τροποποιηθεί ώστε να παίζεται με ένα χέρι. Αν και η τεχνολογία απέχει αρκετά χρόνια μέχρι την διαθεσιμότητα της, η δοκιμή στον Ian αποδεικνύει πως υπάρχει μέλλον, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει και άλλους τετραπληγικούς στον κόσμο να αποκτήσουν μια αυτονομία κινήσεων. 

"Την πρώτη φορά που μπόρεσα να ανοίξω και να κλείσω το χέρι μου, πράγματι μου δόθηκε η αίσθηση της ελπίδας για το μέλλον"

είπε χαρακτηριστικά στο The Verge ο 24χρονος Ian Burkhart. Με το εν λόγω chip που εμφυτεύτηκε στον εγκέφαλο του και με την βοήθεια ενός μηχανήματος, το μανίκι ηλεκτροδίων και έναν υπολογιστή μπορεί να κουνήσει τα δάχτυλα του. Τα ηλεκτρόδια παίρνουν το σήμα του εγκεφάλου, που στέλνεται στα δάχτυλα του Ian και τα μετατρέπει ο υπολογιστής σε κίνηση. Το επόμενο στάδιο είναι να μπορεί ο Ian να χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα εκτός εργαστηρίου, δηλαδή στο σπίτι του, καθώς προς το παρόν το μέγεθος του δεν ενδείκνυται για εξωτερική χρήση.