Η παρωδία της αναβάθμισης Android συσκευών σε Marshmallow

Πως βαθμολογείται ο κάθε κατασκευαστής
09 Απριλίου 2016 06:58
Η παρωδία της αναβάθμισης Android συσκευών σε Marshmallow

Οι καθυστερήσεις στις αναβαθμίσεις του Android είναι ένα γεγονός που συμβαίνει σχεδόν από την αρχή της δημιουργίας της πλατφόρμας. Παρά τις προσπάθειες των εταιριών που έχουν γίνει κατά καιρούς, αυτή παραμένει η λυπηρή πραγματικότητα ακόμα και σήμερα. Το Android Marshmallow έκλεισε 6 μήνες ζωής και βρίσκεται μόλις στο 4.6% των Android συσκευών, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο.

Το Computer World χρησιμοποίησε τα δεδομένα από την τελευταία αναβάθμιση του Android για να αξιολογήσει 6 κατασκευαστές. Η βαθμολογία εξάγεται κατά 60% βάσει του χρόνου που χρειάστηκε η εταιρία να φέρει το Marshmallow στην πιο πρόσφατη ναυαρχίδα της (που βρισκόταν ήδη στην αγορά όταν κυκλοφόρησε το Marshmallow), κατά 30% για το χρόνο που χρειάστηκε να αναβαθμίσει την προηγούμενη ναυαρχίδα της και κατά 10% για την επικοινωνία της με τους χρήστες κατά τη διάρκεια της περιόδου της αναβάθμισης.

Αναμενόμενα στην κορυφή με 95% είναι η Google, με την άμεση αναβάθμιση των Nexus συσκευών. Οι πόντοι που έχασε οφείλονται στη μέτρια επικοινωνία της. Η HTC βρίσκεται στο 86%, αφού κατάφερε να φέρει το Marshmallow σε M9 και M8 σε λιγότερο από 3 μήνες και επικοινωνούσε κάθε βήμα της μέσω Twitter.

Έπειτα βρίσκουμε την LG με 71% με το G4 να λαμβάνει την αναβάθμιση (σε αρκετές χώρες) χωρίς να υπερβεί το τρίμηνο, αλλά το G3 αναβαθμίστηκε μόλις πρόσφατα, ενώ δεν πήρε κανένα βαθμό για την επικοινωνία. Η Motorola βρίσκεται στο 52% με την απόφασή της να εγκαταλείψει τις εκδόσεις των παρόχων για τα Moto X 2014 και Moto E 2015. Δεν πήρε πόντους επικοινωνίας λόγω της ύπουλης προσπάθειάς της να περάσει την ανακοίνωση χωρίς πολύ “θόρυβο”. Παρόλα αυτά, το Moto X 2015 πήρε Marshmallow μέσα σε 2 μήνες.

Στο 49% βρίσκουμε τη Samsung με μερικές εκδόσεις των Galaxy S6 και Note 5 ακόμα να μην έχουν δεχθεί την αναβάθμιση σε συγκεκριμένες χώρες, ενώ τα παλαιότερα Galaxy S5 και Note 4 ακόμα περιμένουν. Στην έρευνα συμπεριλαμβάνεται και η BlackBerry η οποία έχει μηδενική βαθμολογία, αφού το μοναδικό Android μοντέλο της τρέχει ακόμα Lollipop.

Η Google έχει κάνει κάποια βήματα μεταφέροντας σημαντικά χαρακτηριστικά στο Play Services ώστε να αναβαθμίζονται άμεσα, ανεξαρτήτως κατασκευαστή, αλλά η αλήθεια είναι πως οι κατασκευαστές ξοδεύουν χρήματα για δωρεάν αναβαθμίσεις για τηλέφωνα τα οποία έχουν ήδη πουλήσει, με αποτέλεσμα να μην θεωρούν τις αναβαθμίσεις ως προτεραιότητα. Θα σταματήσει άραγε ποτέ αυτός ο κατακερματισμός του Android; Αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, μπορούμε να πούμε με σιγουριά όχι.