Έρχεται η λύση για τη ναυτία στο VR;

Με τη διέγερση του αιθουσαίου συστήματος
03 Απριλίου 2016 09:20
Έρχεται η λύση για τη ναυτία στο VR;

Με την εμφάνιση του πρώτου Oculus Rift, ήρθε και η συνηδητοποίηση πως η νέα τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας μπορεί να είναι μια οικονομική καταστροφή, αν δεν καταπολεμηθεί το φαινόμενο της ναυτίας που νιώθουν μερικοί χρήστες. Η Mayo Clinic ισχυρίζεται πως βρήκε τη λύση με τη διέγερση του αιθουσαίου συστήματος. Το αιθουσαίο σύστημα είναι παρόμοιο με το ακουστικό ή το οπτικό, βρίσκεται στο εσωτερικό αυτί και μας βοηθά να καταλάβουμε τη θέση μας στον χώρο, από τη θέση στην οποία βρίσκεται το κεφάλι μας.  Έτσι ξέρουμε λοιπόν αν στεκόμαστε όρθια ή ανάποδα, ακόμα και αν δεν έχουμε τα μάτια μας ανοικτά. Επίσης αν είμαστε ακίνητοι ή αν κινούμαστε, προς ποια κατεύθυνση και με τι ταχύτητα.

Η ναυτία που νιώθουν ορισμένοι στο VR είναι αποτέλεσμα κακού συγχρονισμού αυτού που βλέπει το μάτι με αυτό που νιώθει το σώμα. Με τη χρήση GVS (Galvanic Vestibular Stimulation) αισθητήρων στο μέτωπο, λαιμό και αυτιά, το software θα ξέρει ανά πάσα στιγμή πως είναι τοποθετημένο το κεφάλι σας και θα συγχρονίζει αυτό που βλέπετε με το αιθουσαίο σύστημα. Η τεχνολογία GVS της Mayo Clinic έγινε διαθέσιμη στην VR εταιρία Vmocion και αναμένεται να προστεθούν σύντομα hardware και software κατασκευαστές. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στον Αμερικανικό στρατό για την αντιμετώπιση της ναυτίας στους πιλότους κατά τη διάρκεια προσομοιώσεων.

Η Sony ισχυρίζεται πως το αίσθημα ναυτίας μειώνεται αισθητά όταν αυξάνονται τα fps, γι’ αυτό και ζητάει από τα games και τις εφαρμογές του PlayStation VR να τρέχουν στα 60fps. Η Mozilla στοχεύει στα 90fps με το WebVR, αλλά η Vmocion ισχυρίζεται πως ούτε αυτό θα λύσει εντελώς το πρόβλημα, γι’ αυτό και προχωρά με την GVS τεχνολογία.