Κι όμως είναι πιθανή η καλλιέργεια λαχανικών στον Άρη

Επιστήμονες δικαιώνουν την ταινία The Martian
15 Μαρτίου 2016 08:40
Κι όμως είναι πιθανή η καλλιέργεια λαχανικών στον Άρη

Μια ομάδα επιστημόνων του Wageningen University & Research center στην Ολλανδία, δημιούργησαν στο εργαστήριο το χώμα που υπάρχει στον Άρη και κατάφεραν να καλλιεργήσουν σε αυτό αρακά και ντομάτες.

Ένα από τα αμφισβητούμενα επιστημονικώς γεγονότα της ταινίας The Martian όπου είδαμε τον Matt Damon να καλλιεργεί πατάτες, ήταν πως το χώμα του Άρη δεν είχε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόταν για την καλλιέργεια κάποιου φυτού, αφού η ηλιακή ακτινοβολία έχει καταστήσει το έδαφος νεκρό.

Με τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες από τα robots του Άρη, κατάφεραν να  αναπαράγουν εξωγήινο χώμα, χρησιμοποιώντας χώμα από ένα ηφαίστειο της Χαβάης. Τελικά με σωστό πότισμα, η προσπάθεια απέδωσε καρπούς. Η μελέτη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα. Βέβαια δε συμπεριλαμβάνονται άλλες συνθήκες που συναντούμε στον Άρη, όπως η ακτινοβολία και η χαμηλή υγρασία. Επίσης το έδαφος του Άρη έχει μεγαλύτερα ποσοστά βαρέων μετάλλων και οποιαδήποτε τροφή προέρχεται από εκεί θα πρέπει να περνάει από ελέγχους πριν καταναλωθεί.