Σε ένα εύρημα που προκαλεί νέα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο οι νεολιθικές κοινωνίες αντιλαμβάνονταν τον θάνατο και το ανθρώπινο σώμα, στη νοτιοδυτική Σλοβακία οι αρχαιολόγοι εντόπισαν δεκάδες ανθρώπινους σκελετούς ηλικίας περίπου 7.000 ετών χωρίς τα κρανία τους.
Παρότι τα οστά φέρουν ίχνη κοπής που δείχνουν ότι τα κεφάλια αφαιρέθηκαν με αιχμηρά εργαλεία, οι ερευνητές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για μαζική σφαγή, ενώ οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι οι αποκεφαλισμοί πραγματοποιήθηκαν μετά τον θάνατο των ανθρώπων και πιθανότατα αποτελούσαν μέρος μιας σύνθετης τελετουργικής διαδικασίας ταφής.
Βέβαια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι δεν λείπουν μόνο τα κρανία αλλά και οι κάτω γνάθοι, στοιχείο που υποδηλώνει ότι η διατήρηση του κεφαλιού ως ενιαίου συνόλου είχε ξεχωριστή σημασία για την κοινότητα. Παρόμοιες πρακτικές έχουν καταγραφεί και σε άλλες νεολιθικές κοινωνίες της Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής, όπου τα κρανία συνδέονταν με τη λατρεία των προγόνων.
Ωστόσο, στη περιοχή που έγινε η ανακάλυψη δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κανένα από τα κρανία που ανήκαν στους νεκρούς και αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της υπόθεσης και έχει δυσκολέψει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πλήρως αν πρόκειται αποκλειστικά για τελετουργική πρακτική ή αν υπήρχαν και κοινωνικές εντάσεις μέσα στην προϊστορική κοινότητα.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται και οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα δώσουν απαντήσεις σε ένα από τα πιο αινιγματικά ευρήματα της Νεολιθικής Ευρώπης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Prehistoric Society.
Must Read
Καστελλόριζο: Ανακαλύφθηκε νέο είδος εντόμου σε σπηλιά του νησιού
Τάφοι 700 ετών στη Βαρκελώνη έκρυβαν τα λείψανα μεσαιωνικής βασίλισσας (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η αρχαιότερη και καλύτερα διατηρημένη απεικόνιση του Ιησού Χριστού (ΕΙΚΟΝΑ+ΒΙΝΤΕΟ)