Παγκόσμια επιχείρηση του FBI εναντίον της παιδικής πορνογραφίας

Ανάμεσα στις χώρες και η Ελλάδα
25 Ιανουαρίου 2016 07:44
Παγκόσμια επιχείρηση του FBI εναντίον της παιδικής πορνογραφίας

Μία άνευ προηγούμενου επιχείρηση εξαπέλυσε το FBI στις αρχές του 2015, μολύνοντας με malware τουλάχιστον 1.000 υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκαν για να επισκεφτούν sites παιδικής πορνογραφίας. Όπως όμως αποκαλύπτεται τώρα, αυτή ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού η “Operation Pacifier” όπως ονομάστηκε, είναι μια επιχείρηση μεταξύ πολλών χωρών και υπηρεσιών για την έρευνα της παιδικής πορνογραφίας στο dark web.

Οι πτυχές της παγκόσμιας αυτής επιχείρησης τώρα αρχίζουν να έρχονται στο φως, με την αποκάλυψη της επιχείρησης από την Europol. Συλλήψεις έγιναν από τη Χιλή μέχρι τη Δανία, ενώ έρευνες πραγματοποιούνται τώρα και στην Τουρκία και την Κολομβία. Μάλιστα μέρος της επιχείρησης ήταν και η σύλληψη ενός 21χρονου στο Νομό Ηλίας στην Ελλάδα για κατοχή και διακίνηση παιδικής πορνογραφίας από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον Αύγουστο. Οι πληροφορίες που χρησιμοποίησε η Ελληνική Αστυνομία προήλθαν από το FBI και τη Europol.

Η Operation Pacifier χαρακτηρίζεται ως “επιτυχημένη διείσδυση και τεχνική έρευνα” στα Tor δίκτυα από την Europol και αποτέλεσε την αφορμή να συλληφθούν πολλοί παιδόφιλοι μέσω της Tor υπηρεσίας Playpen, φτάνοντας τον αριθμό των υποθέσεων στην Ευρώπη μόνο στις 3.229. Το Tor site Playpen καταλήφθηκε από το FBI το Φεβρουάριο του 2015 και ήταν η αρχή του τέλους για πολλούς παιδόφιλους, αφού μέσω του site “το FBI χρησιμοποίησε μια διερευνητική τεχνική δικτύων – ο ορισμός του hacking του FBI – σε μια προσπάθεια να αναγνωρίσει τους χρήστες του site”. Το FBI κατάφερε να βρει IP και MAC διευθύνσεις, καθώς και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες από χιλιάδες χρήστες. Το Playpen έτρεχε για 13 ημέρες από τους servers του FBI στη Virginia των ΗΠΑ.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ως επί το πλείστον κρατούν τη γραμμή υπεράσπισης στον τεχνικό τομέα, κατηγορώντας το FBI ότι λειτουργώντας το site από τους servers του, ουσιαστικά διένειμε παιδική πορνογραφία, ενώ κατηγορούν το FBI πως με αυτή τη hacking τεχνική μπορούν να διατηρούν άπειρο αριθμό ερευνών σε ανυποψίαστους χρήστες σε όλο τον κόσμο.