Ο Obama επικαλείται την τεχνολογία ως το μέλλον των ΗΠΑ

Για να καταπολεμήσει τις “επείγουσες προκλήσεις”
13 Ιανουαρίου 2016 06:58
Ο Obama επικαλείται την τεχνολογία ως το μέλλον των ΗΠΑ

Καθώς η θητεία του Προέδρου των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος της, ο Obama απευθύνθηκε στο Αμερικάνικο έθνος κάνοντας μια ανασκόπηση των τελευταίων 7 ετών της θητείας του και οριοθετώντας την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, με την τεχνολογία να είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Οι μοναδικές μας δυνάμεις σαν έθνος – η αισιοδοξία μας και η ηθική της εργασίας, το πνεύμα εξερεύνησης και καινοτομίας, η κοινωνική πολυμορφία και η δέσμευσή μας στη νομιμότητα – αυτά μας έδωσαν όλα όσα χρειαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε την ευημερία και την ασφάλεια για τις μελλοντικές γενεές”.

Επικεντρώθηκε στο μέλλον της εκπαίδευσης, “ανεξαρτήτως ποιος θα είναι Πρόεδρος”, θέλοντας να δει μεταρρυθμίσεις, προσφέροντας σε κάθε ένα μαθητή τη γνώση της επιστήμης των υπολογιστών και των μαθηματικών. Μάλιστα ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, ο οποίος δέσμευσε $75 εκατομμύρια για να κάνει mainstream την επιστήμη των υπολογιστών στα σχολεία, ήταν επίσημος καλεσμένος στην ομιλία.

Κάλεσε επίσης την ανανέωση του “πνεύματος της καινοτομίας” το οποίο ήταν ενεργό πριν 60 χρόνια, όταν οι ΗΠΑ ανταγωνίζονταν τη Ρωσία στο διάστημα. “Το πνεύμα της εξερεύνησης είναι στο DNA μας. Είμαστε ο Thomas Edison και τα αδέρφια Wright και ο George Washington Carver. Είμαστε οι Grace Hopper, Katherine Johnson και Sally Ride. Είμαστε ο κάθε μετανάστης και αυτοδημιούργητος από τη Βοστώνη μέχρι το Austin και τη Silicon Valley, αγωνιζόμενοι να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο κόσμο”.

Υποστήριξε την ουδετερότητα του διαδικτύου, προσπαθεί να φέρει το Internet σε περισσότερους μαθητές από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και όρισε ως αποστολή του Αντιπροέδρου Joe Biden - ο οποίος έχασε το γιό του πέρυσι από καρκίνο - την εύρεση θεραπείας για την επάρατη νόσο. Κατηγόρησε τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής και τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επισπεύσουν τη μετάβαση στα καθαρά καύσιμα.

Τίποτα από αυτά δεν μπορούν να γίνουν σε ένα βράδυ και ναι, υπάρχουν αρκετά συμφέροντα που θέλουν να προστατεύσουν το status quo. Αλλά οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουμε, τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε και ο πλανήτης που θα διατηρήσουμε – αυτό είναι το μέλλον που αξίζει στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας”.