Δείτε πως είναι η Γη μετά από 6 δεκαετίες διαστημικών σκουπιδιών

Σοβαρό πρόβλημα η συσσώρευσή τους
31 Δεκεμβρίου 2015 08:24
Δείτε πως είναι η Γη μετά από 6 δεκαετίες διαστημικών σκουπιδιών

Αν με κάποιο τρόπο βλέπατε τη Γη από απόσταση πριν το 1957, θα βλέπατε ένα πανέμορφο μπλε πλανήτη περιτριγυρισμένο μόνο από το φυσικό του δορυφόρο. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Στα 58 χρόνια που ακολούθησαν την εκτόξευση του Ρώσικου Sputnik, στείλαμε χιλιάδες αντικείμενα σε τροχιά με αποτέλεσμα να έχουμε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο γύρω από τη Γη.

Ο Λέκτορας του University College στο Λονδίνο, Stuart Grey, χρησιμοποίησε στοιχεία από το Space-Track.org για να δημιουργήσει ένα video ενός λεπτού που απεικονίζει πιστά την κατάσταση με τα διαστημικά σκουπίδια. Σύμφωνα με τη NASA, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 21.000 αντικείμενα άνω των 10cm σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και περίπου 500.000 αντικείμενα στην κλίμακα του 1-10cm. Τα αντικείμενα κάτω του 1cm ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια. Κι αν σκέφτεστε ότι δεν έχει σημασία επειδή είναι πολύ μικρά, να σας τονίσουμε πως αυτά τα αντικείμενα μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητες 28.000 χιλιομέτρων την ώρα, καθιστώντας τα άκρως επικίνδυνα.

Η NASA έχει αντικαταστήσει παράθυρα διαστημικών οχημάτων, στα οποία διαπίστωσε πως η ζημιά προήλθε από νιφάδες μπογιάς. Τον Ιούλιο, οι αστροναύτες του ISS έπρεπε να βρουν επειγόντως καταφύγιο στο Soyuz για να αποφύγουν μία βροχή σκουπιδιών που ταξίδευαν με 56.000 χιλιόμετρα την ώρα και εικάζεται πως ήταν τα απομεινάρια ενός παλιού ρωσικού δορυφόρου. Πολλοί τρόποι έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως δίχτυα, lasers, ακόμα και δορυφόρος “Pac-Man”, κανένας όμως από αυτούς δεν έχει μπει σε εφαρμογή.