Η Γερμανία βάζει τέλος στη ρητορική μίσους στο Internet

Σε συνεργασία με Google, Facebook και Twitter
17 Δεκεμβρίου 2015 08:12
Η Γερμανία βάζει τέλος στη ρητορική μίσους στο Internet

Η Γερμανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με Google, Facebook και Twitter, θέτοντας υπεύθυνες τις τεχνολογικές εταιρίες για την αφαίρεση ρητορικής μίσους από το Internet. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται ευκολότερο για αντι-ρατσιστικές ομάδες να αναφέρουν τη ρητορική μίσους σε κάποια από τις παραπάνω υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να αφαιρέσουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους Γερμανικούς νόμους, ρητορική μίσους ορίζεται η υποκίνηση και η εξώθηση σε επιβλαβή δράση.

Ειδικές ομάδες των εταιριών θα εξετάζουν αν το αναφερόμενο περιεχόμενο παραβιάζει το Γερμανικό νόμο και όχι μόνο τους όρους χρήσης του κάθε site. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο μηχανισμός έφεσης, καθώς και το αν τα post θα είναι προσβάσιμα εκτός Γερμανίας. Οι υπεύθυνοι τύπου των τριών εταιριών δεν έχουν σχολιάσει ακόμα την απόφαση.

Η απόφαση ήρθε μετά τις ανησυχίες της Γερμανικής κυβέρνησης, η οποία τις είχε εκφράσει δια μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης, Heiko Maas, πως δηλαδή τα κοινωνικά δίκτυα “μπορούν να καταλήξουν να είναι ένα πανηγύρι για την άκρα δεξιά”.

Αυτή η απόφαση μπορεί να είναι σημείο καμπής για τα κοινωνικά δίκτυα. Από την άλλη ο Mark Zuckerberg και η ομάδα του Twitter έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ελευθερίας του λόγου. Εσείς τι πιστεύετε; Μπορεί αυτή η συμφωνία απλά να μειώσει τη ρητορική μίσους στα sites αυτά, ή μπορεί να βλάψει την ελευθερία του λόγου στο Internet; Πείτε μας την άποψή σας στα σχόλια.