Η κινεζική τεχνητή νοημοσύνη DeepSeek έχει συγκλονίσει τον τομέα της AI αλλά και τα χρηματιστήρια, αλλάζοντας τις διεθνείς ισορροπίες στον τομέα. Το κινεζικό μοντέλο δείχνει πως μπορεί να ξεπεράσει τα αμερικανικά, με τεράστια διαφορά όσον αφορά το κόστος ανάπτυξης. Ωστόσο η υπόθεση αυτή κρύβει μία ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς τώρα αποκαλύφθηκε πως το DeepSeek τρέχει με chips της Huawei!
Το DeepSeek R1 LLM, εκπαιδεύτηκε μεν με τα H800 chips της Nvidia, αλλά χρησιμοποιεί το Ascend 910C chip της Huawei για τη συμπερασματική λογική, τη χρήση δηλαδή του εκπαιδευμένου μοντέλου για να παράγει απαντήσεις.
I feel this should be a much bigger story: DeepSeek has trained on Nvidia H800 but is running inference on the new home Chinese chips made by Huawei, the 910C. pic.twitter.com/6IAgQlQ3ou
— Alexander Doria (@Dorialexander) January 28, 2025
Εφόσον τα Ascend chips δεν ασχολούνται με την εκπαίδευση του μοντέλου, η κατανάλωση ρεύματος των GPUs δεν είναι τόσο μεγάλη. Ωστόσο η Huawei σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις χαμηλότερες επιδόσεις και να κατασκευάσει ένα chip κατάλληλο και για εκπαίδευση, το επερχόμενο 920C το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ανταγωνίζεται απευθείας το Blackwell B200, το κορυφαίο chip της Nvidia για AI λειτουργίες.
Must Read
Κολοσσιαία εξαγορά: H SpaceX του Elon Musk εξαγοράζει το Cursor για $60 δις!
HarmonyOS 7: Η Huawei ανακοίνωσε το νέο λειτουργικό σύστημα!
ΕΚΤΑΚΤΟ: Αποσύρεται η πανίσχυρη AI Claude Fable 5 της Anthropic – Επέμβαση από την αμερικανική κυβέρνηση