Τα ρομπότ θα σας πάρουν τις δουλειές

Η δήλωση του Bill Gates
26 Μαΐου 2014 06:48
Τα ρομπότ θα σας πάρουν τις δουλειές

Είναι η πεποίθηση του συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, πως ο διαρκώς αυξανόμενος αυτοματισμός της τεχνολογίας θα αφήσει πολλούς ανέργους πίσω του. Σε μία ομιλία του για το American Enterprise Institute στη Washington DC, έκανε λόγο για ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα χάνουν τις δουλειές τους από software και ρομπότ και πως οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται από κοινού για αυτό.

"Η αντικατάσταση από software, είτε πρόκειται για οδηγούς, σερβιτόρους ή νοσοκόμες, έρχεται. Σε βάθος χρόνου η τεχνολογία θα μειώσει την προσφορά εργασίας, ειδικά σε ανειδίκευτες θέσεις και σε 20 χρόνια από τώρα αυτού του είδους οι θέσεις εργασίας θα είναι σημαντικά λιγότερες. Δε νομίζω πως ο κόσμος το λαμβάνει αυτό υπόψη" δήλωσε κατά την ομιλία του.

Όσο για τις κινήσεις των κυβερνήσεων, για να μειώσουν τις κοινωνικές αναταραχές, πρότεινε να πέσουν στα γόνατά τους και να παρακαλέσουν τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να προσλαμβάνουν ανθρώπους αντί για αλγόριθμους, προσφέροντας μηδενική φορολόγηση και επιτρέποντας στις ίδιες να ρυθμίζουν τους μισθούς, καταργώντας τον κατώτατο μισθό. Επίσης σύμφωνα με το The Economist, θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς όπως λογιστές, μεσίτες και πιλότοι εμπορικών πτήσεων, θα χάσουν τη δουλειά τους από software σε βάθος 20ετίας.

Tags: