Γιατί το Safety Check του Facebook ενεργοποιήθηκε μόνο για το Παρίσι;

Το Facebook εξηγεί τους λόγους
16 Νοεμβρίου 2015 08:31
Γιατί το Safety Check του Facebook ενεργοποιήθηκε μόνο για το Παρίσι;

Το Facebook πέρα από την αλλαγή στην εικόνα προφίλ προς ένδειξη συμπαράστασης στο Γαλλικό λαό, ενεργοποίησε ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και τη λειτουργία Safety Check, με την οποία μπορεί κάποιος να ενημερώσει τους φίλους του πως είναι ασφαλής και είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στο μεγάλο σεισμό του Νεπάλ.

Πολλοί ήταν αυτοί που σχολίασαν πως το Παρίσι δεν ήταν το μοναδικό μέρος που επλήγη από επιθέσεις, κάνοντας λόγο και για την επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε πάνω από 40 άτομα στη Βηρυτό την Πέμπτη και κατηγορώντας το πώς διαχωρίζει την αξία των ζωών. Το Facebook έκρινε σκόπιμο να πάρει θέση μέσω του Αντιπροέδρου Ανάπτυξης, Alex Schultz, ο οποίος μέσα από ένα blog post αναφέρει πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Safety Check ενεργοποιήθηκε για κάτι πέρα από φυσική καταστροφή. “Το Facebook έγινε το μέρος όπου οι άνθρωποι μοιράζονται πληροφορίες και μαθαίνουν για την κατάσταση των αγαπημένων τους” δηλώνει. Μετά από συζητήσεις με το προσωπικό του Facebook, η εταιρία αποφάσισε να ενεργοποιήσει το Safety Check. “Πρέπει να υπάρχει η πρώτη φορά που δοκιμάζουμε κάτι νέο, έστω και σε περίπλοκες και ευαίσθητες καταστάσεις και για μας ήταν το Παρίσι”.

Τώρα που υπάρχει προηγούμενο, η εταιρία πρέπει να ξεκαθαρίσει πως θα χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό. Έχει συμπεριλάβει τη Βηρυτό στα “μέρη του κόσμου όπου η βία είναι πιο συχνή και τρομερά πράγματα συμβαίνουν με καταστροφική συχνότητα”. Σημειώνει πως “κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, όπως πόλεμος ή επιδημία, το Safety Check στην παρούσα μορφή του δεν είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους, επειδή δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο σημείο αρχής και τέλους, δυστυχώς, είναι αδύνατον να ξέρεις πότε κάποιος είναι πραγματικά ασφαλής”.

Κλείνοντας αναφέρει πως “θέλει αυτό το εργαλείο να είναι διαθέσιμο όπου και όποτε μπορεί να βοηθήσει” προσθέτοντας πως “θα μάθουμε πολλά από το feedback αυτό”. Μάλιστα ο Mark Zuckerberg, έσπευσε να υποστηρίξει αυτή τη θέση λέγοντας πως “έχετε δίκιο πως υπάρχουν πολλές ακόμα σημαντικές συγκρούσεις σε αυτόν τον κόσμο. Νοιαζόμαστε για όλους τους ανθρώπους το ίδιο και θα δουλέψουμε σκληρά για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις”.