Το μυστήριο της “Μούμιας που Ουρλιάζει“ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία τρομακτική ματιά στο παρελθόν της ανθρωπότητας
02 Αυγούστου 2024 10:08
Το μυστήριο της “Μούμιας που Ουρλιάζει“ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία αρχαία αιγυπτιακή μούμια είναι τόσο ξεχωριστή που πήρε το όνομά της από την έκφραση πόνου και τρόμου που αποτυπώνει το πρόσωπό της. Η “Μούμια που Ουρλιάζει” αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για τους επιστήμονες για να διαπιστώσουν αν η μακάβρια έκφρασή της οφείλεται σε έναν οδυνηρό θάνατο ή σε κακή πρακτική μουμιοποίησης.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ταφή της ήταν τόσο πολυτελής, που είναι απίθανο να την ανέλαβαν απρόσεκτοι επαγγελματίες.

Μουμιοποιήθηκε με ακριβά, εισαγόμενα υλικά μουμιοποίησης. Αυτό το γεγονός και η καλοδιατηρημένη εμφάνισή της, έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση πως το ότι δεν αφαιρέθηκαν τα εσωτερικά της όργανα σημαίνει κακή τεχνική μουμιοποίησης. – Sahar Saleem, ραδιολόγος του Cairo University

Η μούμια ηλικίας τριών χιλιετιών, βρέθηκε στον τάφο του Semnut, του αρχιτέκτονα της βασίλισσας Hatshepsut της 18ης δυναστείας. Ο τάφος του Semnut περιλάμβανε και ένα ξεχωριστό θάλαμο για τη μητέρα του και άλλους συγγενείς του και ανακαλύφθηκε το 1935.

Η άγνωστη γυναίκα ανήκε στους συγγενείς του και θάφτηκε σε ένα ξύλινο φέρετρο με ένα ασημένιο και ένα χρυσό δαχτυλίδι τα οποία είχαν σκαλισμένους σκαραβαίους, ενώ στο κεφάλι της τοποθετήθηκε περούκα με πλεξούδες.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μία εικονική αυτοψία μέσω αξονικής τομογραφίας, ακτίνων Χ και ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Διαπίστωσαν πως είχε ύψος μόλις 1.54 μέτρων, πέθανε σε ηλικία 48 ετών και υπέφερε από αρθρίτιδα, ενώ της έλειπαν και αρκετά δόντια. Η αιτία θανάτου δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί, αλλά η έκπληξη ήρθε όταν οι επιστήμονες είδαν πως τα όργανά της ήταν ακόμα στη θέση τους.

Αυτό δεν είναι ανήκουστο, αλλά είναι σπάνιο, καθώς η αφαίρεση των οργάνων ήταν κοινή πρακτική κατά τη διάρκεια της μουμιοποίησης. Η θέση των χεριών της διέφερε επίσης, καθώς και τα υλικά μουμιοποίησης τα οποία εισάχθηκαν από Αφρική και Αραβία. Η περούκα της ήταν περιποιημένη με υλικά τα οποία την έκαναν να μοιάζει με κανονικά μαλλιά, ενώ κάτω από αυτήν, τα πραγματικά μαλλιά της γυναίκας ήταν βαμμένα με χένα. Πώς μία τόσο προσεκτική και ακριβή ταφή λοιπόν, κατέληξε με το ανοιχτό στόμα της μούμιας;

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μύες ενός ανθρώπου που πεθαίνει παγώνουν και κλειδώνουν, παραμένοντας έτσι κατά τη διάρκεια της νεκρικής ακαμψίας. Παρατηρείται κυρίως σε περιπτώσεις όπου το θύμα πεθαίνει σε κάποια ασυνήθιστη συνθήκη εξαιρετικού πόνου.

Η έκφραση της “Μούμιας που Ουρλιάζει” μπορεί να ερμηνευτεί ως πτωματικός σπασμός, υποδεικνύοντας πως η γυναίκα αυτή πέθανε ουρλιάζοντας από πόνο ή τρόμο. Οι μουμιοποιητές μάλλον μουμιοποίησαν το συσπασμένο σώμα της γυναίκας πριν αυτό χαλαρώσει, διατηρώντας το ανοιχτό στόμα σε αυτήν τη θέση. Είναι επίσης πιθανό πως οι συσπασμένοι μύες να έκαναν αδύνατο το κλείσιμο του στόματος από τους μουμιοποιητές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Medicine.