Το PlayStation 4 έσωσε την AMD από την χρεοκοπία!

Αποκαλύπτεται μετά από χρόνια η ιστορία
08 Ιουλίου 2024 14:28
Το PlayStation 4 έσωσε την AMD από την χρεοκοπία!

Αν το PlayStation 4 δεν ήταν τόσο επιτυχημένο και η Sony προτιμούσε να αναπτύξει ξανά επεξεργαστή δικής της τεχνολογίας, όπως δηλαδή συνέβη με το PlayStation 3, η AMD μπορεί και να μην υπήρχε σήμερα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, εξερευνώντας το προφίλ ενός υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρίας στο LinkedIn, ο leaker του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X, Timur222, ανακάλυψε αυτή την άγνωστη μέχρι τώρα πληροφορία. Συγκεκριμένα, ο Renato Fragale, πλέον επικεφαλής του Gaming Client PC τμήματος της AMD, αναφέρει στο βιογραφικό του διάφορες πληροφορίες σχετικά με την περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, όπου είχε το ρόλο του Senior Manager Product Development Engineering και υπό την ηγεσία του μια ομάδα 15 ατόμων βοήθησε τη Sony να δημιουργήσει τον επεξεργαστή του PS4, το οποίο στην συνέχεια πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια, σώζοντας την AMD από την χρεοκοπία.

Την άγνωστη μέχρι πρότινος πληροφορίες ήρθα να επιβεβαιώσει και ο Phil Park, ένας ακόμη μηχανικός της AMD, ο οποίος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο X έγραψε:

Το έζησα αυτό και αυτό, και απ’ όσα ξέρω, είναι αλήθεια.

Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση του 2008 μας έφερε σε απίστευτα κακή θέση, ειδικά μετά την ανάκαμψη της Intel με τα Merom/Conroe/Woodcrest και Nehalem. Πουλήσαμε πολλαπλά IPs όπως το Adreno για να συγκεντρώσουμε μετρητά. Οι περισσότεροι από εμάς δεχθήκαμε και προσωρινές περικοπές μισθών.

Πράγματι, τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ δύσκολα για την AMD, η οποία δυσκολευόταν πολύ να ανταγωνιστεί τους Core επεξεργαστές της Intel και συγχρόνως είχε ξοδέψει παρά πολλά για την απόκτηση της ATI. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η Intel πλήρωνε δισεκατομμύρια σε κατασκευαστές για να κρατήσει τα τσιπ της AMD μακριά από τους προκατασκευασμένους υπολογιστές.

Βέβαια, χάρη στις κονσόλες, η AMD κατάφερε να ορθοποδήσει και σήμερα έχει κάνει τεράστια άλματα στη βιομηχανία όχι μόνο των επεξεργαστών, αλλά και των καρτών γραφικών, με τις Zen και RDNA αρχιτεκτονικές της.