Τα μυρμήγκια κάνουν...χειρουργείο σε τραυματισμένα μέλη της φωλιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Ό,τι πιο κοντινό έχουμε στην ανθρώπινη ιατρική
05 Ιουλίου 2024 10:09
Τα μυρμήγκια κάνουν...χειρουργείο σε τραυματισμένα μέλη της φωλιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Εδώ και χρόνια ξέρουμε πως τα μυρμήγκια φροντίζουν τις πληγές τους, αλλά πρόσφατα επιστήμονες ανακάλυψαν πόσο σύνθετη και ακριβής μπορεί να είναι αυτή η ιατρική βοήθεια. Πέρυσι αποκαλύφθηκε πως ένα είδος μυρμηγκιών μπορεί να χρησιμοποιήσει αντιβιοτικά, ενώ τώρα αποκαλύφθηκε πως πραγματοποιούν και ακρωτηριασμούς για να σώσουν τη ζωή τους.

Τα μυρμήγκια μπορούν να διαγνώσουν μία πληγή, να καταλάβουν αν είναι μολυσμένη ή αποστειρωμένη και να τη θεραπεύσουν ανάλογα μέσα σε μεγάλες χρονικές περιόδους σε άλλα μέλη της φωλιάς τους. Το μόνο ιατρικό σύστημα που ανταγωνίζεται αυτό των μυρμηγκιών, είναι το ανθρώπινο. – Erik Frank, University of Wurzburg, Γερμανία

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τραυματισμούς ποδιών στο είδος Camponotus floridanus. Όταν οι πληγές έμεναν χωρίς κάποια φροντίδα, μόλις το 15% των μυρμηγκιών επιβίωνε. Αλλά όταν τα υπόλοιπα μέλη της φωλιάς περιποιούνταν το τραύμα, το ποσοστό επιβίωσης των τραυματισμένων μυρμηγκιών αυξανόταν κατά 75%.

Οι πληγές φροντίζονταν με καθαρισμό από το στόμα των μυρμηγκιών, όπου το μυρμήγκι που πρόσφερε τη φροντίδα κρατούσε το τραυματισμένο μέλος με τα μπροστινά του πόδια και το έγλειφε για μεγάλες χρονικές περιόδους. Όταν όμως ο τραυματισμός βρισκόταν στον αντίστοιχο μηρό του ανθρώπου, τα μυρμήγκια πρώτα καθάριζαν την πληγή πριν ακρωτηριάσουν το μέλος με τις ισχυρές δαγκάνες τους. Το ποσοστό επιβίωσης σε αυτήν την περίπτωση ανέβαινε στο 90% μετά τον ακρωτηριασμό. Ο χρόνος που χρειαζόταν ένας ακρωτηριασμός ήταν 40 λεπτά.

Επειδή δεν μπορούν να κόψουν αρκετά γρήγορα το πόδι για να αποτρέψουν την εξάπλωση επικίνδυνων βακτηρίων, τα μυρμήγκια προσπαθούν να περιορίσουν τη θανάσιμη μόλυνση ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο καθαρίζοντας την πληγή.

Λόγω της έλλειψης στοιχείων πως τα μυρμήγκια μπορούν να μάθουν νέες στρατηγικές, οι επιστήμονες θεωρούν πως η συμπεριφορά αυτή είναι κληρονομική, αλλά θέλουν να κάνουν περισσότερες έρευνες στο θέμα.

Όταν βλέπεις το βίντεο όπου το μυρμήγκι προσφέρει το τραυματισμένο πόδι και αφήνει το άλλο να το κόψει εντελώς εθελοντικά και έπειτα να παρουσιάσει τη νέα πληγή ώστε ένα άλλο μυρμήγκι να τελειώσει τη διαδικασία καθαρισμού, αυτό το επίπεδο συνεργασίας είναι πραγματικά εκπληκτικό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Current Biology.

Tags: