Οι 13ης και 14ης γενιάς επεξεργαστές της Intel εξακολουθούν να έχουν προβλήματα – Τι απαντά η Intel;

Συνεχίζεται ο εφιάλτης για αμέτρητους κατόχους
15 Ιουνίου 2024 10:30
Οι 13ης και 14ης γενιάς επεξεργαστές της Intel εξακολουθούν να έχουν προβλήματα – Τι απαντά η Intel;

Μέσα στο Μάιο σας είχαμε ενημερώσει σχετικά με τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι επεξεργαστών Intel 13ης και 14ης γενιάς και ειδικότερα όσοι έχουν προτιμήσει ξεκλείδωτα K/KF/KS μοντέλα.

Συγκεκριμένα, πολλοί χρήστες ανέφεραν ότι τα συστήματά τους παρουσιάζουν αστάθεια και συχνά έρχονται αντιμέτωποι με crashes όταν προσπαθούν για παράδειγμα να ανοίξουν κάποιο παιχνίδι. Τέτοιες αναφορές έγιναν και από τους αναγνώστες του Unboxholics.com στα προηγούμενά μας δημοσιεύματα.  

Αρχικά, σε μερικές ανακοινώσεις που προορίζονταν μόνο για τους συνεργάτες της, η Intel είχε ρίξει στους κατασκευαστές μητρικών το μπαλάκι. Συγκεκριμένα, είχε τονίσει πως έχει αρχίσει να δημιουργείται μια άτυπη κόντρα μεταξύ τους, για το ποια εταιρία θα προσφέρει την γρηγορότερη πλατφόρμα. Το αποτέλεσμα ήταν οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του BIOS να έχουν πολύ επιθετικές τιμές για να τρέχουν οι CPUs σε υψηλότερες τάσεις. Για το λόγο αυτό, η Intel καθοδήγησε τους κατασκευαστές να προσθέσουν ένα νέο προφίλ στα BIOS τους, τα λεγόμενα "Intel Default Settings" που υποτίθεται που θα έλυναν τα προβλήματα.

Παρόλα αυτά, ακόμη, αμέτρητοι κάτοχοι Intel επεξεργαστών 13ης και 14ης γενιάς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Η απάντηση δεν είναι αυτή που μάλλον θα περίμεναν να ακούσουν όσοι δαπάνησαν εκατοντάδες ευρώ για να αναβαθμίσουν το σύστημά μας: Ούτε η Intel ξέρει ακόμη!

Ο tech κολοσσός κυκλοφόρησε πριν μερικές ώρες ένα νέο BIOS update που περιλαμβάνει καινούργιο microcode για τους συγκεκριμένους επεξεργαστές, διορθώνοντας ένα eTVB bug. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι αναφορές ότι αυτό διορθώνει επιτέλους την κατάσταση, αλλά η Intel χρειάστηκε να βγει δημόσια και να τις διαψεύσει. Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει το Verge, ένας αντιπρόσωπος της Intel, δήλωσε:

Σε αντίθεση με τις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η Intel δεν έχει επιβεβαιώσει την αιτία και συνεχίζει, μαζί με τους συνεργάτες της, να διερευνά τις αναφορές χρηστών σχετικά με προβλήματα αστάθειας σε ξεκλείδωτους desktop επεξεργαστές Intel Core 13ης και 14ης γενιάς (K/KF/KS).

Το microcode patch που αναφέρεται στις αναφορές στον Τύπο διορθώνει ένα eTVB bug  που ανακάλυψε η Intel κατά τη διερεύνηση των αναφορών αστάθειας. Παρόλο που αυτό το πρόβλημα ενδεχομένως συμβάλλει στην αστάθεια, δεν αποτελεί τη βασική αιτία.

Τα προβλήματα, λοιπόν, παραμένουν, οπότε οι χρήστες που επηρεάζονται θα χρειαστεί να οπλιστούν με ακόμη περισσότερη υπομονή.