Εντοπίστηκε το ναυάγιο του Quest, το πλοίο του θρυλικού εξερευνητή Shackleton

Στον πυθμένα του Ατλαντικού
13 Ιουνίου 2024 10:22
Εντοπίστηκε το ναυάγιο του Quest, το πλοίο του θρυλικού εξερευνητή Shackleton

Ο θρυλικός πολικός εξερευνητής, Sir Ernest Shackleton, πραγματοποίησε την τελευταία του αποστολή στην Ανταρκτική με το πλοίο Quest. Ο Shackleton υπέστη μοιραίο καρδιακό επεισόδιο στις 5 Ιανουαρίου 1922 προσπαθώντας να φτάσει στην Ανταρκτική με το Quest. Παρόλο που το Quest συνέχισε να πλέει στις θάλασσες μέχρι το 1962, η σύνδεσή του με το διάσημο εξερευνητή έδωσε στο πλοίο μεγάλη ιστορική σημασία.

Ο Shackleton έγινε ευρέως γνωστός χάρη στην επική απόδρασή του μαζί με 27 άτομα του πληρώματος, όταν ένα άλλο πλοίο του, το Endurance, βυθίστηκε στις παγωμένες θάλασσες της Ανταρκτικής του 1915. Αφού βρήκαν καταφύγιο στο Elephant Island, ο Shackleton μαζί με πέντε ακόμα, διέσχισαν 1.300 χιλιόμετρα ωκεανού με μία βάρκα για να φτάσουν στη βρετανική αποικία της South Georgia για να ζητήσουν βοήθεια. Ξεπερνώντας πολικές θερμοκρασίες και τεράστια κύματα, η διαδρομή αυτή των 17 ημερών με μία μικρή βάρκα θεωρείται από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της ναυτικής ιστορίας. Και τα 28 άτομα του πληρώματος επέζησαν.

Το τελευταίο του ταξίδι ουσιαστικά έληξε την Ηρωική Εποχή της Εξερεύνησης και σίγουρα της πολικής εξερεύνησης στο νότο. Έπειτα ακολούθησε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε, επιστημονική εποχή. Στο πάνθεον των πολικών πλοίων, το Quest κατέχει σίγουρα μία σημαντική θέση.

Το Quest λοιπόν εντοπίστηκε στο βυθό του Ατλαντικού ωκεανού, κοντά στις ακτές της Newfoundland του Καναδά. Το σόναρ εντόπισε το 38 μέτρων σκάφος την Κυριακή στην Labrador Sea, σε βάθος 390 μέτρων. Το Quest στέκεται στον πυθμένα σχεδόν σε όρθια θέση. Το κύριο κατάρτι του έχει σπάσει και κρέμεται προς την αριστερή πλευρά, αλλά κατά τα άλλα το σκάφος φαίνεται σχετικά άθικτο.

Στις τελευταίες του μέρες, το Quest χρησιμοποιούταν κυρίως από Νορβηγούς κυνηγούς φώκιας και η βύθισή του αποδίδεται στον πυκνό επιφανειακό πάγο ο οποίος τρύπησε τα ύφαλα και έστειλε το σκάφος στο βυθό. Ευτυχώς, όλα τα μέλη του πληρώματος του Quest, επέζησαν και διασώθηκαν.

Το αρχικό σχέδιο του Shackleton ήταν να εξερευνήσει την Αρκτική, βόρεια της Αλάσκας. Αλλά όταν η καναδική κυβέρνηση απέσυρε τη χρηματοδότησή της, η αποστολή κατευθύνθηκε νότια με νέο στόχο να χαρτογραφήσει τα νησιά της Ανταρκτικής, να συλλέξει δείγματα ζωής και να εξερευνήσει μέρη για τοποθέτηση υποδομών, όπως μετεωρολογικοί σταθμοί. Ο Shackleton δεν κατάφερε να φτάσει στη Λευκή Ήπειρο με το Quest και πέθανε σε ηλικία 47 ετών.

Έκτοτε, το Quest συμμετείχε σε πολλές εξερευνητικές αποστολές, καθώς και σε αποστολές διάσωσης στην Αρκτική από το Βασιλικό Ναυτικό του Καναδά, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Προς το παρόν δε σκοπεύουμε να αγγίξουμε το ναυάγιο. Βρίσκεται σε μία ήδη προστατευμένη περιοχή για την άγρια ζωή, οπότε κανείς δεν πρέπει να το αγγίξει. Αλλά ελπίζουμε κάποια στιγμή να επιστρέψουμε και να το φωτογραφήσουμε με ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο για να καταλάβουμε επακριβώς την κατάστασή του.