Η τιμή των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη θα αυξηθεί έως και 38%

Η αντίδραση του Πεκίνου
13 Ιουνίου 2024 09:33
Η τιμή των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη θα αυξηθεί έως και 38%

Τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται πως θα γίνουν πιο ακριβά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τα θεωρούν απειλή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Έτσι, η Ε.Ε. αποφάσισε πως οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, θα αντιμετωπίσουν νέους δασμούς, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσει από τις 4 Ιουλίου. Οι κινεζικές εταιρίες που συνεργάστηκαν με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, θα αντιμετωπίσουν φόρους της τάξης του 21%, ενώ όσοι δε συνεργάστηκαν θα δουν νέους φόρους 38%.

Πιο συγκεκριμένα, η BYD θα δει φόρους 17.4%, η Geely 20% και η SAIC 38.1%. Οι μη κινεζικές εταιρίες οι οποίες παράγουν κάποια από τα οχήματά τους στην Κίνα – συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών εταιριών όπως η BMW - επίσης θα επηρεαστούν από τους νέους δασμούς.

Οι νέοι δασμοί θα έρθουν επιπλέον των τωρινών της τάξης του 10% για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται στην Κίνα, αυξάνοντας ουσιαστικά κατά το ήμισυ τις τιμές των οχημάτων αυτών.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κάλεσε τις κινεζικές αρχές να εξερευνήσουν πιθανούς τρόπους επίλυσης του θέματος. Αν το ζήτημα των τιμών δεν επιλυθεί, οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ σε λιγότερο από ένα μήνα.

Ορισμένοι όμως Ευρωπαίοι κατασκευαστές οχημάτων αντιτίθενται σε αυτήν την κίνηση της Ευρώπης, καθώς φοβούνται πως θα οδηγήσει σε εκδικητικά μέτρα από την κυβέρνηση της Κίνας, κάνοντας τα ηλεκτρικά οχήματα γενικά ακριβότερα, στρέφοντας τους καταναλωτές μακριά από την αγορά και ειδικότερα εκείνους που δεν έχουν πειστεί ακόμα να κάνουν τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Κίνα κάλεσε την Ε.Ε. να αναθεωρήσει τη στάση της και να σταματήσει να ακολουθεί “το λάθος δρόμο” για την προστασία της αυτοκινητοβιομηχανίας της από τον ανταγωνισμό. Δήλωσε επίσης πως θα λάβει μέτρα για να προασπίσει τα συμφέροντά της.

Δεδομένης της οικονομικής δομής τους και του μεγέθους τους, συμφέρει καλύτερα την Κίνα και την Ε.Ε. να συνεργαστούν στα μεγάλα οικονομικά και εμπορικά θέματα. Θα σύμφερε την Ευρώπη να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της Κίνας για να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία ηλεκτρικών. Οι δασμοί κινδυνεύουν να καταστρέψουν την οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-Ευρώπης, καθώς και την ασφάλεια της παγκόσμιας παραγωγής αυτοκινήτων και αλυσίδας προμηθευτών.

Ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Volker Wissing, είπε πως οι δασμοί μπορεί να προκαλέσουν έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, ενώ η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Οχημάτων τόνισε πως το “ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο” είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί πως η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία θα παραμείνει ανταγωνιστική.