Τα παίρνει πίσω η Microsoft - Αλλαγές για το AI χαρακτηριστικό των Windows 11 μετά την κατακραυγή

Είχε χαρακτηριστεί ως «εφιάλτης» από ειδικούς κυβερνοασφαλείας
07 Ιουνίου 2024 21:00
Τα παίρνει πίσω η Microsoft - Αλλαγές για το AI χαρακτηριστικό των Windows 11 μετά την κατακραυγή

Έπειτα από τα έντονα παράπονα της κοινότητας, αλλά και τα άκρως ανησυχητικά σχόλια από ειδικούς κυβερνοασφαλείας, η Microsoft μόλις ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές για τη νέα Recall λειτουργία που θα έρθει στα Windows 11 για τους Copilot+ υπολογιστές (δηλαδή όσους έχουν επεξεργαστή με NPU).

Συγκεκριμένα, μέσα από μια ανάρτηση στο επίσημο blog της εταιρίας, ανακοινώθηκαν τρεις αλλαγές που θα γίνουν στο Recall. Αρχικά, η Microsoft θα κάνει τα snapshots του Recall προαιρετικά. Αυτό σημαίνει πως τα Windows 11 δεν θα βγάζουν αυτόματα φωτογραφίες όλα όσα κάνουν οι χρήστες. Η λειτουργία της AI μνήμης θα συνεχίσει να υπάρχει βέβαια και όσοι θέλουν θα μπορούν προαιρετικά να ενεργοποιήσουν και τα screenshots.

Δεύτερον, το Recall θα απαιτεί χρήση του συστήματος ασφαλείας Windows Hello για να ενεργοποιηθεί και μάλιστα κάθε φορά που κάποιος χρήστη θέλει να βλέπει το timeline του ή να κάνει αναζήτηση στο Recall θα απαιτείται επιβεβαίωση της παρουσίας του από το Windows Hello. Τέλος, η Microsoft ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει σημαντικά την γενικότερη ασφάλεια του χαρακτηριστικού προσθέτοντας “just in time” decryption που θα κάνει χρήση του Windows Hello Enhanced Sign-in Security (ESS). Η εταιρία θα κρυπτογραφήσει και τη βάση δεδομένων της αναζήτησης και τα όλα τα δεδομένα θα αποκρυπτογραφούνται μόνο τη στιγμή που ο χρήστης θα τα χρειάζεται, αφού επαληθευτεί η ταυτότητά του.

Η Microsoft τόνισε ξανά πως όλα τα snapshots θα αποθηκεύονται μόνο τοπικά και ότι δεν θα μοιράζονται. Επισήμανε ακόμη ότι οι χρήστες θα μπορούν να παγώσουν την αποθήκευση, να φιλτράρουν τα προγράμματα που δεν θέλουν να παρακολουθεί το Recall και να διαγράψουν όλα τα σχετικά δεδομένα ανά πάσα στιγμή.

Σε περίπτωση που θέλετε ένα φρεσκάρισμα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Recall:

Στα Copilot+ AI PCs (δηλαδή στους υπολογιστές με NPU hardware) θα τρέχει συνεχώς στο παρασκήνιο μια AI που θα φωτογραφίζει (εφόσον οι χρήστες κάνουν opt-in) και θα θυμάται όλα όσα κάνετε και όλα όσα βλέπετε στον υπολογιστή σας ανεξαρτήτως προγράμματος! Ναι, τα Windows θα καταγράφουν και θα θυμούνται κάθε μήνυμα που στείλατε σε οποιαδήποτε εφαρμογή, κάθε αναζήτηση που κάνατε στο διαδίκτυο, κάθε βίντεο που είδατε, κάθε πρόγραμμα που ανοίξατε, κάθε λέξη που πληκτρολογήσατε.

Έτσι, τα Windows θα αποκτήσουν ένα timeline στο οποίο οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν scroll back στο χρόνο για να βλέπουν διάφορες ενέργειές τους που η AI κατέγραψε ή ακόμη και να ρωτήσουν την AI για πράγματα που είδε. Για παράδειγμα, αν συνομιλούσαν με κάποιον στο WhatsApp και ανέφερε τυχαία μια λίστα ταινιών που ήθελε να δει, πληκτρολογώντας για παράδειγμα: «δείξε μου αυτή τη λίστα ταινιών που η Σάρα είπε ότι ήθελε να δει», η AI των Windows θα εμφανίζει εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή που γινόταν αυτή η συνομιλία.