Απομακρυσμένη φυλή στον Αμαζόνιο μπήκε στο internet μέσω Starlink – Μαντέψτε τι έπαθαν μετά!

Το δίκοπο μαχαίρι της τεχνολογίας…
06 Ιουνίου 2024 10:04
Απομακρυσμένη φυλή στον Αμαζόνιο μπήκε στο internet μέσω Starlink – Μαντέψτε τι έπαθαν μετά!

Πριν από εννέα μήνες, η απομακρυσμένη φυλή Marubo, μια απομονωμένη κοινότητα 2.000 μελών στον Αμαζόνιο, απέκτησε πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας Starlink του Elon Musk. Η εξέλιξη αυτή, πίσω από την οποία βρίσκεται η Αμερικανίδα επιχειρηματίας Allyson Reneau που δώρισε τις απαραίτητες κεραίες, έφερε ενθουσιασμό αλλά και... απρόβλεπτες προκλήσεις, για τη φυλή που ζει κατά μήκος του ποταμού Ituí.

Αρχικά, η άφιξη του διαδικτύου αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Γέροντες όπως ο 73 ετών Tsainama Marubo περιέγραψαν την αρχική αντίδραση ως συντριπτικά θετική. Το διαδίκτυο έφερε άμεσα πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα γρήγορης επικοινωνίας με τις αρχές σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών που αφορούσαν δαγκώματα δηλητηριωδών φιδιών. Οι εκπαιδευτικοί πόροι και η ευκαιρία επικοινωνίας με μακρινά μέλη της οικογένειας φάνηκαν επίσης σαν ευλογία για την απομονωμένη φυλή.

Ωστόσο, καθώς περνούσαν οι μήνες, οι γηραιότεροι άρχισαν να παρατηρούν ανησυχητικές τάσεις μεταξύ των νεότερων μελών. Η εύκολη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο ακατάλληλο περιεχόμενο οδήγησαν σε αυξημένη τεμπελιά και σε απομάκρυνση από τις παραδοσιακές πρακτικές. Ειδικότερα, ο Alfredo Marubo εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την επιρροή της πορνογραφίας στη νεολαία. Πολλά από τα νεότερα μέλη της φυλής εθίστηκαν στο πορνό μετά την άφιξη του διαδικτύου στη φυλή, με τους πρεσβύτερους να σημειώνουν ότι άρχισαν να παρατηρούνται πιο επιθετικές σεξουαλικές συμπεριφορές και μειωμένο ενδιαφέρον για τα αγνά έθιμα της φυλής. Κάπως έτσι, η φυλή, γνωστή για τις συντηρητικές της αξίες, έμεινε να παλεύει με την πολιτιστική διάβρωση που προκαλεί το διαδίκτυο.

Ως απάντηση σε αυτά τα ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα, οι ηγέτες της φυλής έχουν εφαρμόσει πλέον αυστηρά όρια στη χρήση του διαδικτύου, περιορίζοντας την πρόσβαση σε δύο ώρες κάθε πρωί, πέντε ώρες το βράδυ και σε όλη την ημέρα την Κυριακή. Παρά τα μέτρα αυτά, οι γονείς εξακολουθούν να ανησυχούν για τις μόνιμες επιπτώσεις στα παιδιά τους. Ο Kâipa Marubo εξέφρασε τους φόβους του σχετικά με την επιρροή των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών, ενώ άλλοι επεσήμαναν περιπτώσεις διαδικτυακών scams και μη ασφαλών αλληλεπιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της έλλειψης ψηφιακής παιδείας για τα μέλη της φυλής που για πρώτη φορά έρχονται αντιμέτωπα με πολλές κοινές απάτες και παγίδες του διαδικτύου.

Βέβαια, η εισαγωγή του διαδικτύου έχει αναμφίβολα ανοίξει νέους ορίζοντες για τους Marubo, επιτρέποντας στους νέους να ονειρεύονται πέρα από το άμεσο περιβάλλον τους. Για παράδειγμα, ορισμένοι έφηβοι φιλοδοξούν τώρα να σταδιοδρομήσουν μακριά από τον Αμαζόνιο, εμπνεόμενοι από τον ευρύτερο κόσμο που έχουν δει στο διαδίκτυο. Μια νεαρή κοπέλα ανέφερε για παράδειγμα πως όνειρό της είναι πλέον να γίνει οδοντίατρος στην Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Ακτιβιστές όπως η Flora Dutra, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση των Marubo στο διαδίκτυο, υποστηρίζουν ότι η κοινότητα αξίζει την πρόσβαση στη σύγχρονη τεχνολογία, ενώ στην αντίπερα όχθη, οι επικριτές προειδοποιούν για την πιθανή απώλεια μοναδικών πολιτισμών και εθίμων. Συνολικά πάντως, η εμπειρία των Marubo χρησιμεύει ως μια προειδοποιητική ιστορία για το δίκοπο μαχαίρι που μπορεί να αντιπροσωπεύει η τεχνολογία, φέρνοντας τόσο πρόοδο όσο και σοβαρά προβλήματα.

Για περισσότερα μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ του New York Times πατώντας εδώ.